Andrea Hammar. Foto: SVT

Polisen uppskattar hjälpen i jakt på kriminella näthatare

Uppdaterad
Publicerad

I Västsverige har den ideella föreningen Näthatsgranskaren gjort cirka 150 anmälningar hatbrott på nätet, varav flera har lett till fällande domar.

Näthatsgranskaren säger att de ser en skillnad i hur anmälningarna hanteras i olika polisregioner, där Väst sticker ut som den allra bästa.

Här tas anmälningarna på allvar och utreds, vilket gruppen är väldigt glada för.

– Att en grupp anmäler i så stor utsträckning det är kanske lite ovanligt. Men allt engagemang tänker jag är positivt oavsett om det kommer från en individ eller en grupp, säger polisen Andrea Hammar, utredare på demokrati- och hatbrottsgruppen i Väst.

Demokrati- och hatbrottsgruppen hos polisen arbetar inte med spaningsarbete på sociala medier, så alla tips om brottslig verksamhet uppskattas.

– Vi uppmuntrar alltid till att man ska anmäla brott. Speciellt vi som jobbar med den här typen av motiv, där det är en väldigt låg anmälningsbenägenhet generell sett. Vi är ofta ute och talar för att öka anmälningsbenägenheten, så det här är vi naturligtvis nöjda med, säger Andrea Hammar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer