Spåren i trädgården efter frontalkrocken mellan lastbilen och personbilen är en av polisen ledtrådar i utredningen. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Här är polisens teori om Skaraolyckan: Personbilen på fel sida

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder nu hur den svåra olyckan utanför Skara gick till i måndags eftermiddag, då fem män i en personbil omkom i en frontalkrock med en lastbil.

– Arbetshypotesen är att det är personbilen som har kommit över på fel sida. Det är utifrån vittnesuppgifter vi fått, säger Peter Adlersson, presstalesperson på Polisregion Väst.

Nu sammanställs förhören som har genomförts med lastbilschauffören och de vittnen som kommit till platsen.

Ärendet ligger hos Trafikutredningar Vänersborg. Förundersökningsledare Linda Frid meddelar via presstjänsten att hon inte tar några frågor idag. Hon vill inte uttala sig innan hon fått en samlad bild av händelsen.

På plats har polisen dokumenterat vädret, vägbanan och spår på vägen. En viktig faktor är också vad lastbilschauffören kan berätta.

– Han är relativt oskadd rent fysiskt i alla fall. Lastbilen har också en färdskrivare som kan ge viss information, säger Peter Adlersson.

Förundersökning inledd

Polisen har inlett en förundersökning om grov vårdslöshet i trafik. Men det finns ingen misstänkt utan brottsrubriceringen är mer en nödvändighet för att få igång en utredning. Det pågår en teknisk undersökning av fordonen. Den tar tid eftersom fordonen är demolerade och brända.

Söker anhöriga

Samtidigt kvarstår det att fastställa de omkomnas identitet. Även om polisen har uppgifter på vilka som var i bilen så är identiteten inte formellt fastställd på någon ännu. Kropparna måste först genomgå en rättsmedicinsk obduktion. Då kontrolleras bland annat dna och tandkort.

Se kollegan som miste sina vänner i dödsolyckan i klippet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.