Arkivbild Foto: TT

Polisen varnar för inbrottsligor

Uppdaterad
Publicerad

Polisen misstänker att en eller flera inbrottsligor härjar i Lerums kommun. Nu varnas allmänheten, och invånarna ombeds att vara vaksamma.

Värst drabbat av inbrottsvågen är södra och norra delarna av Lerums kommun, längs med E20, något som tidningen GT uppmärksammat. Enligt polisen kan det handla om ligor som utnyttjar höst- och vintermörkret när de tar sig in i bostäder för att stjäla.

– Vi är inte helt säkra på att det rör sig om ligor, men mycket tyder på det. När våra tekniker är ute på plats så ser inbrotten ofta ut att vara utförda av proffs, säger Eva Strömblad, kommunpolis i Lerum.

Tar sig in bakvägen

Vanligast är att tjuvarna bryter sig in i bostaden via ett fönster eller en altandörr, som oftast är sämre skyddade än ytterdörren.

– Vi har på senare tid sett att man även borrar sönder låsen för att ta sig in, säger Eva Strömblad.

De senaste månaderna har Lerum råkat ut för 28 inbrott, varav 17 inträffat den senaste månaden, och inbrotten har även ökat över tid, enligt Eva Strömblad. Tjuvarna är särskilt aktiva på höst och vinter, då de har mer skydd av mörkret.

– Då är det lättare att gömma sig. Vi har också sett att tjuvarna är extra aktiva på just lördagar när man kanske inte är hemma eller är iväg och handlar eller så, säger Eva Strömblad.

Uppmanas till grannsamverkan

Polisen uppmanar nu invånarna i Lerum att vara vaksamma. Vid flera inbrottstillfällen har skåpbilar med utländska registreringsnummer setts röra sig i närområdet, och även om polisen inte lyckats koppla dem till inbrotten, så kan det finnas ett samband, menar Eva Strömblad.

Invånarna i Lerum uppmanas också att gå med i, eller starta upp grannsamverkan för att motverka inbrotten.

– Nyfikna grannar som hjälps åt och håller utkik är det mest effektiva. Det är också bra att hälsa på personer som rör sig i området, som man inte känner igen. Tjuvarna vill ogärna bli sedda, säger Eva Strömblad.

Enligt Eva Strömblad är tjuvarna bra på att smälta in, och kan därför vara svåra att lägga märke till.

– De kan se ut som vem som helst. De dyker sällan upp med kofoten i högsta hugg, säger hon.

Särskilt aktsam bör man vara om man bor i ett område som drabbats av inbrott tidigare.

– Ja, vi har sett att tjuvarna gärna återvänder till platser där man tidigare lyckats. Ofta inom 48 timmar, säger Eva Strömblad.

Tre snabba frågor till polisen

Vad kan man göra för att förebygga inbrott?

– Grannsamverkan är jättebra. Annars föreslår vi att man skaffar ett larm.

Hur farliga är inbrottstjuvarna?

– Oftast inte så farliga. Men om man konfronterar dem i hemmet så kan det bli våldsamt. Man ska inte försöka stoppa dem själv, utan backa hellre och ring 112.

Varför är det så svårt att få fast tjuvarna?

– Det är sällan vi tar dem på bar gärning. I många fall är det också professionellt utfört.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.