Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Skövde pågår utbildning av elchockvapen som polisen får som ytterligare komplement till batong, pepparspray och tjänstevapen. Foto: SVT

Polisens nya elchockvapen – person helt utslagen efter fem sekunder

Publicerad

Nu utrustas poliser i Skaraborg i yttre tjänst med elchockvapen. Ett komplement till pepparspray och skjutvapen som polisen tror kommer rädda liv.

– Ett efterlängtat alternativ, säger Magnus, polis i Skaraborg.

Under två dagar får poliser utbildning på vapnet som avger 50 000 volt i fem sekunder när det är skarpt läge. Det har under många år redan testats av polisen i Borås. En anledning till att vapnet kommer i bruk först i år har varit diskussionen om poliser får för många vapen att hålla reda på, Redan nu finns pepparsprej, batong och tjänstevapen. Men en annan anledning var att en upphandling av vapnen fick göras om.

Test och utredning under flera år

– Vi hade önskat att vi kunde fått tillgång till vapnet tidigare, säger Mats Karlsson, polis och instruktör under utbildningen.

– Men nu har vi äntligen fått det och då är vi glada för det.

Extremt smärtsamt

Polisen har möjlighet att skjuta två gånger med vapnet, innan det måste laddas om och effekten upplevs som mycket smärtsam, men ska inte skada en person i friskt tillstånd, även om det kan orsaka exempelvis fallskador. Innan året är slut ska alla poliser i yttre tjänst ha tillgång till elchockvapen,

Elchockvapen

Elchockvapnen, som kan förkortas EVC, skjuter i väg en elektrifierad pil som sitter fast i vapnet med en tråd. Vapnet kan även tryckas mot en person och i korta intervaller överföra ström. Nervsignalerna i muskulaturen slås ut, och den träffade hamnar ”i ett stelt, krampliknande tillstånd”, enligt polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.