Gårdsten i Göteborg är enligt polisen inte längre ett särskilt utsatt område. Det har nedgraderats till utsatt område eftersom det arbete som bedrivits av polisen, kommunen och frivilligorganisationer gett ett positivt resultat. Foto: SVT

Polisens nya lista: Här är Västsveriges utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Gårdsten i Göteborg är inte längre ett särskilt utsatt område. Det står klart sedan polisen presenterat sin nya lista över landets utsatta områden. Numera anses Gårdsten vara ett riskområde.

Polisens uppdaterade lista över utsatta områden presenterades under måndagsförmiddagen. Och enligt den så är nu Gårdsten i Göteborg inte längre ett särskilt utsatt område.

– I Gårdsten kan vi se både en kortsiktigt och en långsiktigt bra utveckling. Det är mycket jobb nedlagt inom polisen, men också inom kommunen och bland dem som organiserar, planerar och utför arbetet mot kriminalitet, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning (Noa) till SVT Nyheter.

Orsaken till att det inte längre är ett särskilt utsatt område är bland annat för att brottsligheten i Gårdsten gått ner med 20 procent under de senaste två åren. Den positiva utvecklingen beror på det nära samarbete som bedrivits mellan Gårdstenbostäder, polisen och många frivilligorganisationer.

Det talas nu om Gårdstensmodellen och flera andra utsatta områden har tagit efter det arbetssättet för att försöka nå liknande resultat.

”På en lägre nivå”

Polischefen för Storgöteborg, Erik Nord, är nöjd med utvecklingen i Gårdsten och säger att problemen är på en lägre nivå nu. Samtidigt är sex områden fortfarande särskilt utsatta i Göteborg.

– Generellt ser vi en positiv utveckling i de här områdena, men inte så stor att de kan plockas bort från listan. I till exempel Bergsjön är läget något bättre än vid tidpunkten för den förra listan, säger Erik Nord.

Enligt honom har läget inte förvärrats i något av de särskilt utsatta områdena i Göteborg, inte heller i Norrby i Borås. Däremot har läget försämrats något i Trollhättan, i området Kronogården/Lextorp.

10 000 fler poliser

Enligt polisen är listan över Sveriges utsatta områden viktig för att avgöra hur polisens resurser används framöver.

Den senaste listan kom 2017 och nu har vissa av de områdena strukits från listan medan andra har tillkommit. Nu finns 22 särskilt utsatta områden i Sverige, tidigare var det 23.

Det finns 6o områden i Sverige som polisen betecknar som utsatta, där kriminell inverkan på lokalsamhället gör att polisen behöver sätta in extra resurser.

Rapporten som presenteras under måndagen kommer att användas när man fattar beslut om hur polisresurserna ska fördelas över landet. Till slutet av 2024 ska polisen utökas med 10 000 poliser.

Utsatta områden i Västsverige

Särskilt utsatta områden:

  • Bergsjön, Göteborg
  • Biskopsgården, Göteborg
  • Hammarkullen, Göteborg
  • Hjällbo, Göteborg
  • Lövgärdet, Göteborg
  • Tynnered/Grevgården/Opaltorget, V Frölunda
  • Hässleholmen/Hulta, Borås
  • Norrby, Borås

Riskområden:

  • Gårdsten, Göteborg

Utsatta områden:

  • Hisings Backa, Göteborg
  • Rannebergen, Göteborg
  • Kronogården/Lextorp, Trollhättan

Enligt polisens rapport från oktober förra året klassas nio områden i väst som särskilt utsatta och tre som utsatta. Ett särskilt utsatt område ”kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.”

Ett utsatt område ”är geografiskt avgränsat och karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knutet till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Läget anses allvarligt.”

Källa: Polisens rapport 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.