Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i region Väst, berätta om varför de har sett en positiv utveckling i Biskopsgården. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Polisens nya rapport visar förbättring i Biskopsgården

Uppdaterad
Publicerad

Idag släpptes polisens nya rapport över utsatta områden. I Biskopsgården i Göteborg uppges situationen ha förbättrats och området klassas inte längre som ”särskilt utsatt”. Istället sänks klassificeringen till den mellersta nivån ”riskområde” i polisens bedömning.

Polisen presenterade under fredagen sin nya rapport över utsatta områden i Sverige. Totalt har man fastställt antalet utsatta områden i landet till 59 stycken.

I Västsverige finns 11 utsatta områden. Samtliga behåller sin klassificering, förutom Biskopsgården i Göteborg. Där uppges läget ha förbättrats och området har gått från den allvarligaste bedömningen ”särskilt utsatt” – till ”riskområde” som är den näst högsta nivån.

– Det är ett kvitto för oss på att den metodiken och de sakerna vi jobbar med i bland annat Biskopsgården fungerar, säger Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i region Väst.

Polisens bedömning av områdena bygger på underlag från perioden maj 2021 till mars 2023.

Hög polisnärvaro

En av metoderna som polisen ser har fungerat är hög polisnärvaro i områdena, samt hög uppklaring av grova brott och vardagsbrott.

– Det har en brottsförebyggande effekt. När den öppna narkotikahandeln minskar och den kriminella påverkan minskar ökar också tryggheten, säger Robert Karlsson.

Rekordmånga häktade

I cirka ett års tid har polisen i region Väst sett att antalet gripanden, anhållningar och häktningar stadigt går uppåt. Senaste månaden har man vecka efter vecka slagit rekord i antalet anhållna och häktade.

Denna vecka har rekordmånga häktats enligt Robert Karlsson. 380 personer, varav minst hundra uppges vara nätverkskriminella.

– Det betyder också att de metoder vi använder fungerar och ger genomslag, säger Robert Karlsson.

Det ökade antalet frihetsberövade beror bland annat på bättre samarbete nationellt och internationellt, samt att ny lagstiftning börjar slå igenom, som exempelvis preventiv avlyssning, förklarar Robert Karlsson.

Utsatta områden i västsverige

Utsatta områden:

Hisings backa, Göteborg

Gårdsten, Göteborg

Riskområden:

Tynnered/Grevegården/Opaltorget, Göteborg

Biskopsgården, Göteborg (tidigare särskilt utsatt område)

Kronogården/Lextorp/Sylte, Östra Fyrbodal

Särskilt utsatta områden:

Bergsjön, Göteborg

Hammarkullen, Göteborg

Hjällbo, Göteborg

Lövgärdet, Göteborg

Norrby, Borås

Hässleholmen/Hulta, Borås

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.