Foto: Skärmdump/TT

Polisens passbokningsystem ligger nere

Publicerad

Tusentals människor försökte samtidigt att boka tider för att förnya sina pass. Det fick bokningsystemet att lägga av.
– Det har brakat ihop helt här, men vi jobbar på det, säger Jan Schütt vid polisens regionkansli i Göteborg.

Efter veckans problem med att boka tider för förnyelse av pass så hade polisen lovat att släppa nya passtider på fredagsmorgonen. Men strax efter klockan nio när de nya tiderna skulle finnas inlagda i bokningssystemet gick det inte att nå hemsidan.

– Det bara dog ut. Det som hänt är att systemet har blivit överbelastat. Nästa gång tror jag att vi kanske inte ska uppge en exakt tidpunkt när nya passtider finns, så slipper vi problemet med att alla går in samtidigt, säger Jan Schütt.

Väntetid och tekniska problem

Medborgare som försökte logga in under morgonen kunde i vissa fall nå bokningssidan, men att genomföra en bokning innebar lång väntetid och tekniska problem. Problemen gäller såväl Västra Götaland som flera andra delar av landet enligt polisen.

– Vi har fått information om att det sannolikt kommer att vara avhjälpt under förmiddagen, men vi får se hur det går.

Vad ska den som försöker nå bokningssidan göra?

– Försök ha lite is i magen. Det kommer komma igång. Sedan kommer vi löpande att släppa tider för både sommaren och hösten.

Drop-in besök togs bort

Förra veckan försvann möjligheten till drop-in besök på olika passcentraler i bland annat Västsverige. Syftet var på sikt att skapa bättre tillgänglighet.

Till att börja med gick det endast att boka tid för förnyelse av pass sex veckor framåt i tiden, men efter hård kritik så har polisen nu meddelat att man erbjuder människor att boka tider för såväl sommaren som hösten.

Under eftermiddagen går bokningssystemet fortfarande trögt enligt polisens presstalesman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer