Monica Lindberg, polisinspektör i Mellerud var med och skapade metoden som med framgång bekämpat försäljning av nätdroger bland ungdomar. Foto: SVT/TT

Polisens taktik mot nätdroger kan ge ny lag

Publicerad

Mellerudspolisens framgångsrika arbete mot spice och andra nätdroger har fått ringar på vattnet. Just nu arbetar polis, tull och flera länsstyrelser för att underlätta för postpersonal att larma polisen vid misstankar om brott.

SVT nyheter Väst har tidigare berättat om Mellerudpolisens framgångsrika arbete mot nätdroger. Det var hösten 2010 som droganvändningen bland ungdomar sköt i höjden bland unga i Mellerud.

Personal på gymnasieskolan hörde av sig och berättade att eleverna höll på och smusslade med något. Dessutom luktade det konstigt i skolan.

I samma veva ringde de från Postens utdelningsställe på orten och berättade om suspekta postförskottsförsändelser, som var adresserade till ungdomar.

Behövde agera

– Till polisstationen kom en ung man inrusande vid ett tillfälle i bara kalsongerna och sade att män hade intagit hans lägenhet. När vi åkte dit fanns inte några personer däremot en massa spice, säger Monica Lindberg, polisinspektör vid Mellerudspolisen.

Monica Lindberg med kollegor kände att de behövde agera. Eftersom det fanns misstankar om att det fanns droger i de många paket som ungdomar hämtat ut fick de hjälp av åklagare att lägga beslag på paketen och skicka dem till SKL. Och så länge paketen innehöll preparat som skulle kunna bli narkotikaklassade så behövde man inte lämna tillbaka dem.

Mellerudspolisens strategi kan nu vara på väg att bli grund till en helt ny lag, vilket P4 Väst var först med att berätta. Tanken är att en ny lag ska underlätta för polisen att upptäcka narkotika som skickas per post.

Brott mot tystnadsplikten

Ulrika Viklund, projektledare för Tillsammans mot nätdroger vid länsstyrelsen i Västernorrland tillsammans med flera norrländska län, polis, tull och åklagarkammaren tagit fram en metod för hur ett narkotikaförebyggande arbete med postombud kan se ut. Det har resulterat i en skrivelse till näringsdepartementet.

– Vi kom fram till att de som bedriver postverksamhet måste ges möjlighet att ta kontakt med polis och tull om de misstänker att narkotika eller narkotikaliknande preparat finns i ett paket. Postlagen medger inte den kontakten idag utan kan då bli anmälda för brott mot tystnadsplikten, säger Ulrika Viklund.

Vad skulle den göra för skillnad om de kunde göra det?

– Postpersonal skulle känna sig tryggare i arbete om de har möjlighet att kontakta polis och tull. Nu känner de sig som narkotikalangare. De medverkar i langningsskedjan.

Håller inte med

I ett slutbetänkande från näringsdepartementet håller inte regeringen med förslaget utan vill istället att polis och tull får större möjligheter att kontrollera paket.

Men deltagarna i projektet Tillsammans mot nätdroger kommer att fortsätta driva på för en förändring.

– Vi forsätter att uppmärksamma detta på olika sätt, bland annat genom föreläsningar och opinionsbildning på olika sätt. Vi kommer också att uppvakta Justitiedepartementet, säger Ulrika Viklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.