Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En maskerad man stjäl en totalstation från bygget av Västlänkens delprojekt Centralen – natten till den 11 september 2023. Foto: Övervakningskamera

Polisens teori: Stulen laserteknik förs utomlands

Publicerad

Trots att övervakningskameror vid flera tillfällen fångat stölderna av avancerade lasermätare är gärningsmännen fortfarande på fri fot. Polisen i Göteborg har lagt ner förundersökningar på löpande band.

– Det är brist på bevis, säger Johan Carlsson, gruppchef vid polisens brottssamordning i Storgöteborg

Totalstationer används för mätning i samband med olika byggprojekt. Instrumenten är avancerade och dyra vilket, enligt Johan Carlsson, gruppchef vid polisens brottssamordning, lockar förövarna.

– Vissa kan kosta uppemot en halv miljon kronor, det är väl främst det som lockar eller drar, säger han.

Under hösten 2023 har en stöldvåg drabbat ett tiotal byggarbetsplatser runt om i Göteborg, visar SVT:s kartläggning.

Förs utomlands

Polisen och mätföretagen SVT varit i kontakt med delar samma bild – instrumenten kan smugglas utomlands för att säljas vidare.

– Vi har haft indikationer på att de förs utomlands och det är väl det som vi håller för mest sannolikt. Vissa av instrumenten är utrustade med gps, men det går att avlägsna med rätt kunskap och verktyg, säger Johan Carlsson.

Kan handla om en organiserad grupp

Även under 2022 stals några mätstationer från byggarbetsplatser eller vid inbrott hos återförsäljare i Västsverige. Mätföretagen SVT pratat med är oroliga för att det kan handla om en organiserad grupp som hittat en nisch.

– Det är ingenting vi kan utesluta, absolut inte. Det är inte osannolikt med tanke på tillvägagångssätt och karaktären av det tillgripna, säger Johan Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.