Polis i uniform står i en korridor med ljusa väggar och fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen Nora i Falköping uppmanar föräldrar till tonårsbarn att engagera sig i ungdomarnas kvällsplaner – och hålla sig nyktra ifall de skulle behöva åka och hämta sina barn. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Polisens uppmaning till föräldrar: Håll dig nykter

Publicerad

När polisen ber vårdnadshavare att hämta sina överberusade ungdomar får de höra att det inte går – då de själva också druckit alkohol.

Nu går polisen ut med en skarp uppmaning till föräldrar.

Nio av tio föräldrar oroade sig inte för att deras tonåringar skulle dricka på Valborg, visade en undersökning gjord av Systembolaget inför högtiden.

Samtidigt visade samma undersökning att nästan hälften av ungdomarna i åldern 16-19 planerade att göra just nu.

Hur det faktiskt blev finns det ännu ingen statistik för – men att det förekom fulla ungdomar är ett faktum. Och förmodligen hade vissa föräldrar behövt vara mer förberedda på detta, för dagen efter fick polisen i östra Skaraborg nog och gick ut med en upplysning.

Kan inte hämta – har själva druckit

Enligt dem är det nämligen inte ovanligt att polisen tvingas lägga tid på att köra hem fulla ungdomar – då vårdnadshavare inte kan hämta på grund av att de själva också har druckit alkohol.

Det är dessutom resor som allt som oftast slutar med att polisen efteråt behöver lägga tid på att tvätta bilen från diverse spyor, spott och urin.

– Det tar av våra resurser och gör egentligen att tid går åt till att bedriva taxiverksamhet, säger polisen Nora i Falköping.

Uppmaningen: Någon håller sig nykter

Hon och poliskollegorna uppmanar nu föräldrar att ha koll på vad sina barn ska göra – och vara redo ifall de skulle behöva hjälp.

– Framför allt vill vi att man pratar med ungdomen så man vet vad de ska göra, men också att man ser till att någon av vårdnadshavarna är nykter, säger Nora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.