Narkotika i barnens höjd och föräldrar med skottsäker väst – i klippet berättar polisen och socialtjänsten om vilken typ av oroasanmälningar som vanligen görs. Foto: SVT

Polisens nya fokus på de små barnen stör gängkriminella

Uppdaterad
Publicerad

Polisens nya sätt att arbeta med orosanmälningar, som rör små barn, har skakat om i de kriminella leden. Att polisen blivit bättre på att orosanmäla till socialtjänsten kan ha blivit ett sätt att stoppa framtida rekryteringar.

– Är man inte van vid att det finns en myndighet som kan gå in och bestämma över familjen, då kränker vi deras heder, så det är klart att det väcker motstånd, säger Bettan Byvald socialarbetare i Angered.

Både socialtjänsten och polisen menar att polisen blivit betydligt bättre på att upptäcka små barn som lever i kriminella miljöer. Det kan räcka att polisen stoppar en bil med en person i skyddsväst. Finns det då till exempel en barnstol i bilen blir det direkt en orosanmälan till socialtjänsten.

Hur släkt- och klankriminalitet påverkar samhället handlade det även om i Sverige möts den 17 september: Programmet går att se på SVT Play .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.