En flicka skadades lindrigt under tumultet och blev omplåstrad av ambulanspersonal. Foto: Max Mitle/SVT

Poliser attackerades vid studentfirande

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Göteborg har attackerats vid ett studentfirande på Götaplatsen på Avenyn. Bland annat har patrullerna blivit utsatta för stenkastning och smällare.

– När vi började spärra av Götaplatsen var det ett 50-tal ungdomar som försökte stoppa oss, säger Hans Lippens, presstalesman vid polisen i Göteborg.

Vid 15.30-tiden blev poliser attackerade i samband med att studenter firade på Götaplatsen i centrala Göteborg. Poliserna som fanns på plats för att bevaka uppståndelsen blev attackerade av stenkastning, flaskkastning och smällare.

– Det har begärts att fler patruller ska förstärka på platsen. Vi har fem eller sex patruller där, sa Hans Lippens, presstalesman vid polisen i Göteborg i ett tidigt skede.

Polisen tvingades spärra av hela Götaplatsen för att försöka skapa lugn i området. Vid tillfället befann sig över 500 personer på platsen. I samband med detta var det ett 50-tal ungdomar som försökte stoppa utrymningen.

– De tog bland annat möbler från uteserveringar och kastade på polisen. Det ska inte handla om studenter på flaken utan om andra ungdomar, säger Hans Lippens.

Flicka skadad

En flicka skadades under tumultet när hon trillade på glas som låg på marken. Hon fördes till sjukhus med vad som beskrivs som lindriga skador. Oroligheterna fortsatte under minst en timma.

– Det har varit en form av katt- och råttalek längs sidogatorna till Avenyn, säger Hans Lippens.

Strax före 17-tiden meddelade polisen att det var lugnt på platsen. Totalt ska sex personer blivit omhändertagna av polisen.

Polisen rubricerar händelsen som våldsamt upplopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.