Den 22 oktober 2015 mördades tre personer på Kronans skola i Trollhättan. Nu sänder SVT en dokumentär om attacken. Foto: SVT

Poliserna som sköt Lundin Pettersson berättar

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått ett år sedan attacken på skolan Kronan i Trollhättan, då tre personer höggs ihjäl. Nu berättar de poliser som var först på plats om händelsen.

– Jag kände redan på vägen fram till skolan att idag är kanske den dagen man tyvärr är tvungen att skjuta mot en person för att stoppa honom, säger en av de två poliserna som var först på plats till TV4.

Den första patrullen var på plats bara några minuter efter att larmet gått och väljer nu att för första gången berätta om händelserna på skolan Kronan för nästan ett år sedan.

– Man fokuserade inte så mycket på de som är döda och skadade. Man konstaterade att den personen kan jag inte hjälpa, den personen kan jag inte heller hjälpa, säger en av poliserna, som vill vara anonyma, till TV4.

Skolattacken i Trollhättan

– Jag förstod att det här handlar om pågående dödligt våld, och vi måste in och stoppa det nu. Det var det enda vi sa till varandra i bilen dit, berättar den andre av de två poliser som var först på plats på Kronan.

Poliserna sköt exakt samtidigt

Vem av de två poliserna som sköt skottet som skulle stoppa Anton Lundin Pettersson, och som senare skulle leda till hans död är fortfarande oklart, då de två poliserna sköt mot honom exakt samtidigt.

– Vi går in med samma fokus, att han inte ska få döda fler. Vi bär detta som ett gemensamt ansvar, säger en av poliserna.

Anton Lundin Pettersson hann hugga ner tre personer, en elev, en elevassistent och en lärare på de 10 minuter från han kliver in i skolbyggnaden tills han skjuts i magen av polisen och senare dödförklaras på sjukhus. Det framgår också i den kartläggning över hans rörelsemönster som SVT kunde publicera idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet