Polisens tjänstevapen Sig Sauer P228 i hölster, handbojor, batong och ficklampa i bältet på en polis. Foto: Scanpix

Poliserna vill beväpna sig med elpistol

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens drama i Varberg vill polisförbundet att polisen också ska beväpnas med elpistol. Men Rikspolisstyrelsen säger nej.

Polisens dödsskjutning i Varberg var den tredje i Sverige år. Sedan 1995 har poliser i tjänsten skjutit ihjäl 18 personer och nu vill polisen själv se över sin beväpning.

Varje polis har idag batong, pepparsprej och pistol i bältet. Elpistol skulle ytterligare öka möjligheten för polisen att lösa svåra situationer.

Knivdåd i Varberg

Polisförbundet ser elpistolen som en arbetsmiljöfråga. Erling Staxäng är nationellt huvudskyddsombud:

– Vi måste ständigt utveckla polisens utbildning och utrustning och i andra länder finns det goda erfarenheter av elpistolen som ett arbetsverktyg. Rikspolisstyrelsen utredde den här frågan 2007 och det är dags att man ser över den på nytt, anser Erling Staxäng.

Pepparsprej fungerar

Utredningen kom fram till slutsatsen att elpistol inte är ett alternativ i de situationer som dödligt våld förekommer och det är Rikspolisstyrelsens, RPS, linje även nu.

– Dessutom har polismännen tillgång till pepparsprej som är ett fullgott alternativ i de flesta situationer. Pepparsprej har en verkningsgrad på sex till åtta meter medan elpistol fungerar upp till tio meter, säger Martin Lundin, kommissarie vid Rikspolisstyrelsen.

Under 2012 rapporterades 817 fall där poliser använt pepparsprej i Sverige. Enligt RPS är det verkliga antalet troligen högre eftersom reglerna kring inrapporteringen varit oklar.

Tjocka kläder kan påverka

Enligt RPS har pepparsprej fördelen att det kan avfyras med en riktad stråle medan elpistol endast kan avlossas en gång innan vapnet måste laddas om.

– Om man missar har man inte tid att ladda om. Dessutom kan tjocka kläder påverka effekten och det är inte säkert polisen vågar chansa, säger Martin Lundin.

– Med facit i hand är det lätt att peka på elpistol som en bättre metod men det är inte säkert att den enskilde polismannen ser det på det sättet i den akuta situationen. Då krävs det tillit till elpistol som verktyg och att man verkligen träffar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdåd i Varberg

Mer i ämnet