Arkivbild, polismannen på bilden har inget med texten att göra. Foto: TT

Polisman riskerar varning för sex-sms

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna lämnade information om ett ärende till en polisman. Men snart kom den västsvenske polismannen med en rad sexuella anspelningar. Förundersökningen lades ner när kvinnan inte ville medverka – men nu vill polismyndigheten att mannen får en varning.

Det var i mars i år som en anmälan om tjänstefel och ofredande upprättades sedan polismannen enligt anmälan haft en ”olämplig kontakt” med en kvinnlig uppgiftslämnare. Att kommunikationen faktiskt varit olämplig framgår av ett antal sparade sms. Dessutom framkom uppgifter om att polismannen vaktat utanför kvinnans bostad.

Informationen kom till polisen via en anhörig till kvinnan. Kvinnan hade bett om råd för hur hon bäst kunde avsluta kontakten. Själv ville hon inte medverka i någon utredning.

”Inte agerat som man kan förvänta sig”

Mindre än en månad senare lade därför särskilda åklagarkammaren ner förundersökningen. Tio dagar senare beslöt Gruppen för skiljande och disciplinärenden hos polismyndigheten i region Väst att ändå inleda en arbetsrättslig utredning. Inte heller här ville kvinnan medverka, annat än i ett inledande samtal.

Men sms:en fanns kvar, och polismyndigheten vill nu att mannen får en disciplinpåföljd i form av en varning. I motiveringen heter det att polismannen ”genom sitt beteende inte (...) uppträtt och agerat som man kan förvänta sig av en anställd vid Polismyndigheten.” Man påpekar också att saken kan utgöra en säkerhetsrisk både för polismannen, kvinnan och verksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer