Hör polisen Nadim Ghazale om det svåra beslutet att inte lära sina barn det egna modersmålet arabiska. Foto: SVT/Min sanning

Polisprofilen Nadim Ghazale: Därför lär jag inte mina barn arabiska

Uppdaterad
Publicerad

Boråspolisen Nadim Ghazale kom till Sverige från Libanon som sjuåring och har arabiska som modersmål. Ett språk han valt att inte lära sina två barn.

– I Sverige i dag är arabiskan ett bespottat språk, säger han i Min sanning.

Nadim Ghazale är stolt över sitt efternamn, och att hans dotter och son bär det. Men han har samtidigt en komplex relation till sitt födelseland, Libanon. Beslutet att inte låta barnen bli libanesiska medborgare eller lära dem arabiska, har gjort Nadim Ghazales egen pappa besviken.  

– Det smärtar mig, för det är enda gången jag gått emot mina föräldrars vilja. Jag vet inte om det är rätt beslut, men det är ett beslut jag har tagit och som jag tror blir bäst för mina barn. 

“Vill bespara mina barn det jobbiga” 

I Min sanning berättar Nadim Ghazale om rasismen under uppväxten i Ulricehamn. Som tonåring på handbollsplanen blev han kallad “blatte” och “svartskalle” av motspelare. När det var dags att söka jobb upplevde han att han inte blev kallad på lika många intervjuer som vänner som fötts i Sverige. 

– Alla får kämpa, men jag har upplevt att jag fått kämpa lite mer än många andra. Som förälder vill man vara beskyddande och jag vill bespara mina barn det jag själv fått utstå som var jobbigt, säger han.

Det kan väl inte vara en nackdel att ha ett andraspråk?

– Det har inte bara varit fördelar för mig att prata arabiska, de jag möter som polis kan få andra förväntningar på mig. Som att jag ska ha lättare att släppa grejer.  

Samtidigt tycker Nadim Ghazale att det är viktigt för unga i samma situation som han själv var att inte hamna i en offerroll:

Se hela intervjun med Nadim Ghazale i “Min sanning” i SVT2 söndagen 31/1 klockan 20 eller i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.