Katarina Jonsson (M), ordf i Skaraborgs kommunalförbund och kommunalråd i Skövde med sina kommunalrådskollegor Ylva Pettersson (M), Skara, och Jonas Sundström (S), Lidköping. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Politiker hoppas: Ändrat vägnummer ska förbättra arbetspendlingen i Skaraborg

Publicerad

Vägen Lidköping-Skara-Skövde är Skaraborgs stora pendlingssträcka och uppgraderas till nu till riksväg 49 hela sträckan. Det kommer att få stor betydelse för arbetspendlingen, menar Skaraborgs kommunalförbund. Men enligt Trafikverket blir det ingen formell skillnad på drift och underhåll.

Skaraborgs kommunalförbund presenterade sent på torsdagseftermiddagen en förändring som förbundet menar kan leda till att skaraborgsområdet kan bli landets fjärde största arbetsmarknadsregion. En förutsättning för denna stora förhoppning är, enligt förbundet, att ”alla skaraborgare kan nå alla arbets- och studietillfällen i Skaraborg inom rimlig pendlingstid”

– Det behövs bara 150-250 ytterligare pendlare för att vi ska bli landets fjärde största arbetsmarknadsregion, säger Jonas Sundström (S), kommunalråd i Lidköping.

Vad som sker att Skaraborgs viktigaste vägpendelsträcka blir riksväg hela vägen. Sträckan Lidköping-Skara har hittills varit länsväg 184, medan Skara-Skövde har varit riksväg 49. Förbindelsen mellan 49:an och 184:an, Brogårdsleden i Skara, har haft ett tredje vägnummer. Nu blir hela sträckan Lidköping-Skara-Skövde riksväg 49. Skyltarna har just bytts ut på Brogårdsleden förbi Skara och på hela gamla väg 184 mot Lidköping.

Betydelse?

Men frågan är om förändringen av vägnummer verkligen har den betydelse skaraborgspolitikerna tror. Den formella skillnaden mellan en riksväg och en länsväg försvann genom ändrade lagar och förordningar 2012.

– Det finns ingen som helst koppling mellan vägnumret och drift- och underhåll, europaväg, riksväg eller länsväg, säger Lennart Hellsing på Trafikverket till SVT Nyheter Väst.

– Politiker har ofta en för stor tilltro till vägnumreringen. Men det är andra faktorer som styr.

Förhoppningar

Hos Skaraborgs kommunalförbund är i alla fall stora förhoppningar knutna till vägnummerändringen och förbundet framhåller att det nu genomförs och planeras flera vägåtgärder på sträckan.

– Vi tror att möjligheten till förbättringar ökar när hela sträckan ses som en enhet, säger Katarina Jonsson, ordförande i Skaraborgs kommunförbund till SVT Nyheter Väst.

– Hur vi pratar om saker styr hur vi tänker om saker. Nu är det en väg till namnet och då tänker vi på det som en väg, säger Ylva Pettersson (M), kommunalråd i Skara.

Återstår att se om några den sammanhållna vägnumreringen Lidköping-Skara-Skövde kan öka arbetspendlingen i Skaraborg ytterligare.

Riksväg eller länsväg

Från 2012 (med ändrad Väglag och den nya Vägförordningen 2012:707) har den formella skillnaden mellan riksväg och länsväg i lagar och förordningar försvunnit. De är nu bara namn. Trafikverket bestämmer vägnummer och vilka vägar som är riksvägar. Regeringen bestämmer över budget och prioriteringar.

Källa: Wikipedia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.