Foto: TT/Faksimil

Politiker reagerar efter skottlossningen i Biskopsgården: ”En attack på vårt samhälle”

Uppdaterad
Publicerad

En polis har dött efter en skottlossning i Biskopsgården i Göteborg på onsdagskvällen.

Flera politiker reagerar nu med sorg och bestörtning på det inträffade.

– Ett angrepp på en enskild polis är ett angrepp på såväl vår rättsstat som hela vårt demokratiska öppna samhälle, säger Stefan Löfven på en pressträff.

Statsminister Stefan Löfven kallar dödsskjutningen av polisen för en attack på hela det demokratiska samhället.

– Vi kommer aldrig att backa i kampen mot den organiserade brottsligheten. och polisen har hela samhällets stöd i sitt arbete, säger han på en pressträff.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Även inrikesminister Mikael Damberg (S) deltog på pressträffen och inledde med att uttrycka deltagande med den avlidne polisens familj och anhöriga och hela den svenska poliskåren i Sverige.

– Det här är en nationell angelägenhet. Det finns möjlighet att sätta in förstärkningsresurser från hela landet, säger Damberg.

”En polis har mördats”

”Herregud. Det grova våldet hotar hela basen för vårt öppna samhälle. Inte en enda polis, inte en enda ung människa till ska behöva dö”, skriver Sveriges jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) på Twitter.

”En polis har mördats när han gjort sitt jobb för att skapa trygghet. Detta är en attack på hela vårt samhälle”, skriver Centerpartiets ledare Annie Lööf.

”Våldet som förgiftar vårt samhälle måste krossas”

”Outsägligt tragiskt. Det finns mycket att säga om det politiska sveket mot Sveriges trygghet i allmänhet och den respektlösa synen på svensk polis i synnerhet. Just nu går dock mina tankar till offrets familj och andra anhöriga”, skriver Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.

På sin Facebooksida skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att:

”Den skyldige måste nu gripas och lagföras. Och det dödliga våldet som år efter år förgiftar vårt samhälle måste krossas. Jag har länge efterlyst en omfattande politisk mobilisering mot den allt grövre kriminaliteten.”

”Ännu en gräns som passeras”

Även Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar reagerar.

”En polisman beskjuten till döds i tjänsten. Något som aldrig någonsin ska få hända”.

Och på sin Instagramsida skriver Ebba Busch (KD): ”Detta är ännu en gräns som passeras. Våldet i Sverige har blivit grövre och allt mer brutalt. Jag är bedrövad över den här utvecklingen och på hur allas vår trygghet urholkas. Men just här och nu vill jag först och främst sända mina tankar till de anhöriga som förlorat en familjemedlem.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet