Boråspolitikern Ulf Olsson (S) tycker Götalandsbanan är den viktigaste frågan just nu. Foto: SVT/TT

Politiker ska informera om Götalandsbanan

Uppdaterad
Publicerad

Planeringen av den kommande höghastighetsjärnvägen mellan Göteborg och Borås går nu in i en ny fas. Kommunstyrelsen i Borås utbildades under måndagen för att kunna informera boråsarna om vad som är på gång.

Det är ingen tvekan om att det är ett gigantiskt bygge som väntar. I många år har det planerats för en höghastighetsjärnväg på sträckan Göteborg-Borås. Nu intensifieras arbetet och då vill man också ge invånarna mer kunskap.

– Götalandsbanan kommer på sikt att vara Borås absolut viktigaste investering. Den kommer påverka stadens utveckling i 200 år. Men den kommer också att innebära utmaningar, inte minst med tanke på hur vi ska dra Götalandsbanan genom Borås, säger Ulf Olsson (S), kommunalråd.

Gigantiskt byggprojekt

Kommunens har en tät dialog med Trafikverket om hur ett nytt stationsområde i Borås kan komma att se ut och hur tåg ska kunna passera genom staden. Än finns inga konkreta skisser, men Ulf Olsson konstaterar att det handlar om ett gigantiskt byggprojekt.

– Vad gäller stationsområdet kommer det mer likna en flygplats än en traditionell station. Det omfattar ett område på 2,2 kilometer.

I sommar ska dessutom politikerna ta ett preliminärt beslut om hur mycket man vill bidra med ekonomiskt.

Hur mycket kan Borås bidra med?

– Det är en väldigt stor diskussion just nu. Man ska vara medveten om att detta är stora investeringar och i huvudsak ett statligt finansieringsansvar. Vi kan bidra med någon del, men i huvudsak måste staten ta sitt ansvar, säger Ulf Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Götalandsbanan

Mer i ämnet