Helene Odenjung (L) vill avveckla skolans kritiserade databas. Foto: SVT

Politiker vill lägga ner Hjärntorget

Publicerad

Lärplattformen och databasen Hjärntorget som både skolelever, föräldrar och lärare i Göteborg kan använda måste avvecklas. Det föreslår nu Liberalerna i en motion till kommunfullmäktige.

– Göteborgs stad kan inte ha ett systemstöd som riktar sig till över 100.000 personer som är så omodernt och som inte är till någon större nytta, säger kommunalrådet Helene Odenjung (L).

Det är inte första gången det så kallade Hjärntorget kritiseras. Det har varit krångligt för föräldrarna att sjukanmäla sina barn, och det har varit svårt att hitta för elever som använt det till sina studier.

Framhållit en rad brister

Stadsrevisionen har under åren lopp framhållit en rad brister, kritiken har i första hand gällt hanteringen av känsliga peronuppgifter och avsaknaden av samordnade och gemensamma rutiner.

– Hjärntorget är inte anpassat efter användarnas behov och var omodernt redan när det infördes, säger Helene Odenjung (L).

Och det är fler som håller med om att det behövs ett snabbare och smidigare system.

– Jag delar den kritik som finns men vi måste ha ett annat system att ersätta det nuvarande med, där är vi inte än, säger Tord Karlsson (S), ordförande i nämnden för Intraservice.

15 år gammalt

Han är själv inte nöjd och medger att Hjärntorget i grunden bygger på ett numera föråldrat IT-system.

– Det är säkert 15 år gammalt och inte användarvänligt.

Liberalerna driver nu frågan. Deras motion till fullmäktige i torsdags kväll om att avveckla Hjärntorget ska ut på en remissrunda, därefter kommer det upp för beslut i kommunstyrelsen.

– För att påbörja arbetet med att byta till något bättre IT-system måste vi först bestämma oss för att avveckla det nuvarande. Jag tror det finns en politisk samsyn i att något måste göras, säger Helene Odenjung.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.