Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristina Jonäng (C) svarar på tre frågor kring hur tillgången på el i västsverige ska expandera. Foto: Lisa Johansson/SVT

Politikern om elnätsutbyggnaden: ”Jätteutmaning”

Publicerad

Snabbare handläggning och telefonsamtal istället för mail. Det är två av ingredienserna i regionpolitikerns recept för hur elnätskapaciteten ska öka i västsverige. 

– Det är en jätteutmaning, säger Kristina Jonäng (C). 

Idag förbrukas 18 TWh varje år i Västra Götaland. Enligt regionens beräkningar skulle de behöva öka till 51 TWh/år om man ska möta det behov som bland annat företagen har i sina expansionsplaner. 

Kristina Jonäng (C) ordförande i regionsutvecklingsnämnd säger att man länge inte visste vilka planer företag som Volvo och Borealis hade i länet. 

– Men nu vet vi att vi har många stora företag som vill investera i Västsverige, och då har myndigheterna lite grann blivit tagna på sängen. 

Tror på kortare handläggningstider

I slutet av september skedde en uppstartskonferens för ACCEL, accelererad elnätskapacitet i Västra Götaland. Där ska regionen, Länsstyrelsen och Svenska kraftnät gemensamt hitta sätt att öka takten i processen med elnätsutbyggnad och energiproduktion i västsverige. Kristina Jonäng (C) tror att man genom detta kommer kunna halvera handläggningstiderna som inte sällan tar flera år. 

– Vi måste ha mycket kortare beslutsvägar än vad vi har idag. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.