Jonsson (MP) i hälso- och sjukvårdsstyrelsen om brist på platser inom ätstörningsvården i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

På två år har antalet remisser till ätstörningsmottagningen för barn och unga vuxna på Sahlgrenska fördubblats. Nu riktas kritik mot att det inte finns tillräckligt med resurser för ätstörningsvården i regionen.

– Vi har det här under bevakning och tittar på behovet. Vi tittar också på var vi ska bygga ut vårdplatser, så vi är medvetna om problemet, säger Madeleine Jonsson (MP), vice ordförande Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Köerna till ätstörningsvården i Västra Götaland växer. På två år har antalet remisser till ätstörningsmottagningen för barn och unga vuxna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset fördubblats. Framförallt bland 13- till 15-åringar.

Västra Götalandsregionen har ansökt om att få ett nationellt uppdrag kring högspecialiserad vård fokuserat på ätstörningar. Vilket skulle innebära en utbyggnad av vårdplatser och slutenvårdsplatser.

”Pandemieffekt”

”Det är svårt att bortse från pandemieffekten” säger Anne-Line Solberg, enhetschef för ätstörningsmottagningen för barn och unga vuxna, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset om antalet ökade remisser.

Hör henne berätta mer i klippet nedan.

Hit kan du vända dig angående ätstörningar

Här hittar mer information:

Vårdguiden om ätstörningar 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.