Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Politikerna i Skaraborg går nu med förnyad kraft ut och kräver att Kinnekullebanan ska upprustas och åter föras in i Nationell trafikplan 2022-2033. Foto: SVT

Politikernas krav i Skaraborg: Rusta upp Kinnekullebanan

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Skaraborg går nu med förnyad kraft ut och kräver att Kinnekullebanan ska rustas upp och åter föras in i Nationell trafikplan 2022-2033.

Den kommande etableringen av AB Volvos batterifabrik i Mariestad med förväntade cirka 2 000 nya arbetstillfällen har gett politikerna vind i ryggen för förslaget att rusta upp den oelektrifierade Kinnekullebanan.

– Både vad gäller arbetspendling och kompetensförsörjning tror vi att det är fantastiskt bra att åka kollektivt, säger Fredrik Nelander (S) oppositionsråd i Vara.

Lokalt viktig transportväg

Kinnekullebanan är en oelektrifierad enkelspårig järnväg som går från Håkantorp på Älvsborgsbanan via Lidköping och Mariestad till Gårdsjö, där den ansluter till Västra stambanan.

Den anses viktig lokalt, men är bortplockad av nuvarande regering ur innevarande nationell trafikplan. Ytterst ansvarig för detta är Fredrik Nelanders partikollega, infrastrukturminister Thomas Eneroth (S), som anser att upprustningen inte ryms i den budget som finns.

 – Jag delar inte hans uppfattning, men vi kommer att uppvakta honom med skrift men också personligen, säger Fredrik Nelander (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer