Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klipper för att höra politiker från Vänsterpartiet och Liberalerna diskutera huruvida Göteborg ska få gratis kollektivtrafik för barn och unga eller inte. Foto: Alva Karlsson/ SVT

Så ska barnfattigdomen mildras i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Fler behöver ekonomisk hjälp i kristider. Inflationen och höga elpriser gör det dyrt att leva och de som redan har det knapert får ännu mindre att röra sig med. Liberalerna vill satsa på att minska arbetslösheten och Vänsterpartiet kämpar för att familjer med försörjningsstöd ska få behålla de extra krisresurserna.

Organisationen Majblomman är en av flera hjälporganisationer som märkt ett ökat behov av ekonomisk hjälp i samhället. Fler behöver hjälp med det mest basala som mat och busskort.

– När vi går in i de här tuffa tiderna så måste vi göra annorlunda, det viktiga är att människor har jobb, säger kommunalrådet Axel Darvik (L)

– Jobb får man inte på en dag, man måste se till att ha en dräglig levnadstillvaro under tiden man söker jobb, säger Jenny Broman (V), kommunalråd.

Gratis aktiviteter på loven och läxhjälp

Vänsterpartiet har avsatt pengar för lovaktiviteter för barn och unga i Göteborg, då barnen under loven, enligt Jenny Broman, hamnar i särskild social utsatthet. Liberalerna å sin sida vill ge läxhjälp och ett stöd även efter skolan. Axel Darvik ger som exempel på att fritidsaktiviteter skulle kunna hållas på skolan för att göra det mer tillgängligt för alla.

– I Göteborg har vi politiker även infört ett lovkort till barnen så man ska kunna åka till fritidsaktiviteter på loven, det tror jag har varit en viktig frihetsreform för de barnen som inte kunnat köpa bussbiljett, säger Axel Darvik (L).

Starta klippet för att få veta vad politikerna vill göra åt den ökande fattigdomen i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.