Att lägga ner flygplatsen är en dålig idé menar bransch-vd:n Peter Larsson. Foto: SVT

Politikerna överens – Skövde flygplats lägger ner

Uppdaterad
Publicerad

Skövde flygplats kommer att läggas ner. Det beslutade kommunfullmäktige under måndagskvällen.

Sent på måndagskvällen meddelade Skövde kommun kommunfullmäktige att man beslutat att godkänna förslaget om att lägga ner Skövde flygplats. Beslutet innebär att flygplatsen kommer att läggas ner och att marken ställs om till industrimark. Förhoppningen är att kunna locka dit större aktörer.

— Det här innebär att Skövde nu är med och konkurrerar om större etableringar som kan innebära tusentals nya arbetstillfällen och en möjlighet för våra befintliga industrier att kunna utvecklas långsiktigt, säger Katarina Jonsson, kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Beslutet ska nu vinna laga kraft. Därefter kan en genomförandeprocess påbörjas, och de styrande vill lägga ner flygplatsen till den 30 juni nästa år.

Kritiserar nedläggningen

Svenska regionala flygplatser AB har flaggat för att det här beslutet innebär en nationell risk.

— Det är ett begripligt beslut lokalt, men riskabelt ur nationellt perspektivsa bolagets vd Peter Larsson till SVT Väst för några veckor sedan.

Men att säkerställa nationell beredskap är inte kommunens ansvar, menar kommunalrådet i Skövde.

— Vi har stor respekt för att detta kommer att påverka dem som arbetar och bedriver verksamhet vid flygplatsen och kommunen kommer att ge det stöd som är möjligt under den här processen. Vi ser värdet i flygplatsen, men vi står just nu i ett läge där vi måste värdera utvecklingsmöjligheter högre och därmed fatta detta beslut, säger Katarina Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer