Demokraternas Irene Sjöberg-Lundin(D) och Liberalernas Ann Catrine Fogelgren (L) är oeniga om hur mycket politiker ska lägga sig i i frågan om att rädda Emigranternas hus. Foto: Privat

Politisk strid om Emigranternas hus: ”Oerhört sorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

300 000 kronor. Med de pengarna hoppades Demokraterna och Miljöpartiet kunna rädda Emigranternas hus från att stänga. Men under årets första sammanträde i kulturnämnden sa övriga partier nej.

De senaste åren har varit en berg- och dalbana för Emigranternas hus, där de ideella krafter som drivit verksamheten kastats mellan hopp och förtvivlan. Hot om hyreshöjningar och minskade kommunala bidrag har avlöst varandra.

Men museets sista hopp om överlevnad släcktes under kulturnämndens sammanträde den 12 februari. Demokraterna och Miljöpartiets yrkande om ett extra anslag på 300 000 kronor, något som röstades ner av övriga partier.

Irene Sjöberg-Lundin (D), ledamot i kulturnämnden, har drivit frågan om att bevara Emigranternas hus. Hon är djupt besviken.

– Det är en gåta. Att stänga ner en verksamhet som är så viktig för Göteborg är oerhört sorligt. Speciellt nu, i en tid då motsättningar mellan människor växer, är kunskap om Sveriges historia viktigare än någonsin, säger hon.

”Viktigt att alla behandlas lika”

Även Ann Catrine Fogelgren (L), ordförande i kulturnämnden, tycker – trots att hon röstade ner förslaget – att det är beklagligt att museet tvingas stänga.

– Det är jättetråkigt. Samtidigt är det viktigt att alla behandlas lika. Om vi skulle ge dem mer i bidrag, skulle någon annan få mindre, säger hon.

Kulturen hårt drabbad

Irene Sjöberg-Lundin (D) håller med, men anser att 300 000 är så pass lite pengar att det på något sätt borde gå att ordna.

Skulle inte det då vara signal att ni politiker värderar en verksamhet högre än en annan?

– Nej, alla verksamheter är lika viktiga. Men samtidigt...Det är så pass lite pengar och en så viktig verksamhet. Jag tycker snarare att det borde finnas mer pengar, säger hon.

Men pengarna finns enligt Ann Catrine Fogelgren (L) inte.

– Vi har en summa att förhålla oss till. Kulturen är generellt väldigt hårt drabbad nu och jag hoppas att det kommer att ordna upp sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer