Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petra Johansson, konstnärlig ledare på Göteborgs konsthall menar att politiker inte ska lägga sig i konstnärliga beslut. Hampus Magnusson (M) vill ha bort konstverket Drömmarnas monument på Götaplatsen. Foto: SVT / Magnus Dennert

Politiskt utspel om ”Drömmarnas monument” på Götaplatsen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Bort med ”Drömmarnas monument” på Götaplatsen – det säger Moderaterna i Göteborg, som dessutom menar att verket är skyldigt att söka bygglov.

– Det är viktigt att markera att politiker ska inte fatta konstnärliga beslut, svarar Petra Johansson, konstnärlig ledare Göteborgs konsthall.

Konstverket ”Drömmarnas monument” är en del i utställningen ”Jag föreställer mig ett hem”, som ingår i Göteborgs konsthalls 100-årsfestival. Längst upp på Götaplatsen står det väl synligt för alla göteborgare som går Avenyn upp. Två husvagnar utgör konst-ateljéer inne på området, gunga och rutschkana, en mängd ihopsnickrade skyltar och så kanske Göteborgs mest uppseendeväckande utedass med utsikt över Avenyn.

”Ser ut som en soptipp”

Men det faller inte alla i smaken.

– Att bygga upp något som ser ut som en soptipp, mitt i göteborgarnas vardagsrum, det är inte okej, säger Hampus Magnusson (M) vice ordf i Stadsbyggnadsnämnden.

Moderaterna vill, tillsammans med Kristdemokraterna och Liberalerna ha bort konstverket, och menar att det troligen hade krävts bygglov.

– Hade det kommit upp till byggnadsnämnden så hade vi sagt nej till det, säger Hampus Magnusson (M), vice ordf i Stadsbyggnadsnämnden.

Socialdemokraterna ser inget problem utan menar att verket är en del av en levande konststad.

Ska inte lägga sig i konsten

Göteborgs konsthalls konstnärliga ledare, Petra Johansson, säger att om politikerna bedömer att det krävs bygglov så får den frågan undersökas. Men hon understryker att det inte är politikens sak att lägga sig i vilken konst som ställs ut.

– Det är viktigt att markera att politiker inte ska fatta konstnärliga beslut, säger hon.

Utreder bygglovet

Stadsbyggnadsförvaltningen har gjort bedömningen att verket inte utgör någon risk för hälsa och säkerhet. Men de ska nu utreda om det är ett svartbygge som egentligen kräver ett bygglov. Handläggningstiden för ärendet tros dock bli så lång att utställningen, som avslutas den 27 augusti, då väntas vara över och Drömmarnas monument redan nedmonterat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.