Fyra mottagningar för sprututbyte kan införas i Västra Götaland efter att hälso- och sjukvårdsstyrelsen sagt ja till förslaget. Foto: TT-bild

Politiskt ja till sprututbyte i Västra Götaland

Publicerad

Trollhättan, Skövde, Borås och Göteborg ska få mottagningar där drogmissbrukare ska kunna byta sina sprutor gratis. I alla fall om politikerna i hälso- och sjukvårdsstyrelsen får som de vill.

Beslutet att godkänna förslaget fattades under onsdagen. Någon som samtliga partier i hälso- och sjukvårdsstyrelsen ställde sig bakom.

Nu fattas bara att IVO, inspektionen för vård och omsorg, beviljar tillståndet för de fyra mottagningarna. Tidigare har det inte funnits någon sprututbytesverksamhet i regionen.  Liknande verksamheter finns dock redan både i Stockholm och Skåne.

– Även om vi inte har samma grad av sprutmissbrukare i Göteborg så finns det ändå ett stort antal i regionen vilket gör att vi vill utveckla de här verksamheterna. Vi vill försöka få kontroll på framförallt hiv och hepatit men även få en så bra hälsa som möjligt hos sprutmissbrukare, säger Jim Aleberg (S), andre vice ordförande för hälso och sjukvårdsstyrelsen.

Ska erbjuda hjälp av olika slag

Förutom att byta sprutor, kanyler och annan utrustning kommer det också finnas möjligheter att göra provtagningar, vaccinationer och få kuratorstöd bland annat. Verksamheten kommer vara öppen fem dagar i veckan och ha kostnadsfri drop-in-mottagning utan krav på tidsbokning eller remisser.

Kommer det räcka med fyra mottagningar?

– Ja, som det ser ut just nu. Om det finns ett större behov i framtiden vågar jag inte säga. Man kan hoppas att behovet för verksamheten inte längre kommer finnas om det här faller väl ut, säger Jim Aleberg (S) som menar att behoven i dagsläget är störst i de fyra städer där mottagningarna kommer införas.

Kan öppnas i höst

Förhoppningarna är att verksamheterna ska slå upp dörrarna efter sommaren. På Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås kan det dock dröja till 2019 på grund av ombyggnationer.

– Det har varit en lång diskussion kring det här med sprututbyte men nu står alla partier bakom. Det har funnits på dagordningen en längre tid och det känns skönt att det äntligen blivit ett beslut helt enligt förslaget, säger Jim Aleberg (S).

Sjukhusen som kan få sprututbytesverksamhet

  • Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan
  • Skaraborgs sjukhus i Skövde
  • Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås
  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra sjukhuset i Göteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.