Borås nöjda med större politisk enighet kring höhastighetstågen. Foto: Arkiv

”Positivt både för Borås och Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet i Borås gläds åt att S och MP kommit överens om höghastighetstågen.

– Det är naturligtvis positivt både för Borås och Sverige, säger Ulf Olsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Borås.

Höghastighetsbanorna är tänkt att gå mellan Göteborg och Stockholm och Malmö och Stockholm. På tisdagen kom beskedet att regeringspartierna är överens om hur de vill gå vidare med den planerade järnvägen. De nya banorna ska vara färdiga senast 2045. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) tyck er att det är helt avgörande att det finns en bred politisk enighet bakom bygget. Nu bjuds allianspartierna och Vänsterpartiet in för samtal om banorna för att banorna ska bli av.

Borås är en av de orter där det planeras för en station på den nya höghastighetsbanan. Kommunalrådet Ulf Olsson var idag glad över beskedet om att socialdemokraterna och miljöpartiet kommit överens om järnvägen.

Höghastighetståg i Sverige

”Viktigt besked”

– Det är ett viktigt besked att man bygger ut höghastighetsbanorna. För vår del hoppas vi att prioriterar att börja med sträckan Borås-Göteborg.

Men dagens besked säger ingenting om när det skulle bli en järnväg till Borås.

– Nej. Det beskedet kommer att komma när man väl presenterar den nationella infrastrukturplanen. Det är bara några veckor därifrån. Vi hoppas att man är klar med sträckan Borås-Göteborg helst redan 2026, men senast 2030.

Nu pratas det om 2045 för hela järnvägen. Är det realistiskt med 2030 för Borås?

– Ja. Ska man blir kvar med hela höghastighetsjärnvägen ända fram till Stockholm då bör man vara färdig med sträckan Borås-Göteborg 2030.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höghastighetståg i Sverige

Mer i ämnet