Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pratbänkarna invigdes med musik under lördags förmiddagen. Foto: SVT

Pratbänkar för spontana samtal har placerats ut i Göteborg

Publicerad

Ett tjugotal pratbänkar har placerats ut i Göteborg. Tanken är att bänkarna, som har en uppmaning om samtal, skall bidra till fler spontana möten mellan människor, motverka isoleringen och lindra ensamhet.

Under lördagen invigdes två pratbänkar vid Dr Fries torg på Guldheden i Göteborg. I hela staden har ett tjugotal gula bänkar placerats ut. Bänkarna är försedda med skyltar som uppmuntrar till samtal.

– Pratbänkar är något som passar det göteborgska kynnet väldigt väl. Vi gillar att ”tjöta” med varandra. Tanken är att uppmuntra till möten över generationsgränserna, säger Elisabet Lann (KD), ordförande för äldre-, vård och omsorgsnämnden.

Äldre har bestämt placeringen

Pratbänkarna är en del av Göteborgs stads handlingsplan för det Åldersvänliga Göteborg, en bred samverkan mellan förvaltningar, bolag och äldre. Och bänkarna har ställts ut på platser de äldre sagt de tycker om.

– Det viktigaste är att vi vågar ta oss ut och mötas igen. Det viktigaste med detta är att vi försöker bryta isolering och ensamhet, säger Drude Björningstad Quinones, verksamhetsutvecklare Generationsmöten i Centrum, socialförvaltningen Centrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer