Preem bygger ut i Lysekil. Foto: SVT

Preem bygger ut i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

Oljebolaget Preem bygger ut raffinaderiet i Lysekil för att kunna framställa mer vakuumgasolja. Anläggningen ska stå klar 2018.

Investeringen beräknas kosta 1,6 miljarder kronor, skriver Preem i ett pressmeddelande.

Vakuumgasolja, VGO,  är en viktig råvara i tillverkningen av bensin och diesel. Investeringen innebär att raffinaderiet i Lysekil blir självförsörjande på VGO genom egen produktion. Utbyggnaden innebär också att Preem minskar produktion av tjockolja på sina båda raffinaderier till fördel för högkvalitativa drivmedel.

– Det här är en viktig investering för att Preems raffinaderier ska fortsätta att tillhöra de mest moderna och miljöanpassade i Europa. Samtidigt ser vi till att förädla råoljan på bästa möjliga sätt och framställa de drivmedel, miljöklassad bensin och diesel, som samhället bäst behöver och har svårast att ersätta med andra alternativ, säger Peter Abrahamsson, raffinaderichef Preem.

Hösten 2016 börjar bygget som ska vara klart 2018. Bygget kommer att ge jobb åt närmare 300 personer och när anläggningen tagits i drift finns behov av ett femtontal nya anställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer