Idag har en säljprocess påbörjat avPreems nyvarande saudiske ägare Schejk Mohammed Hussein Al Amoudi. Foto: Thomas Johansson/TT

Besked idag: Preem kan säljas

Uppdaterad
Publicerad

Oljebolaget Preem meddelade på torsdagen att man börjat en process som kan leda till att bolaget säljs. I dagsläget ägs företaget av saudiske Schejk Mohammed Hussein Al Amoudi.

I ett pressmeddelande skriver bolaget att ägaren gett styrelsen direktiv att ”genomföra en process som syftar till att utvärdera strategiska alternativ innefattande en potentiell försäljning av aktier i företaget”.

”Normalt sett tar en sådan process 6–12 månader, vilket innebär att processen tidigast kan slutföras under våren 2024”, skriver bolagets pressansvarige Ludwig Kollberg till SVT Nyheter Väst.

Varför genomför ni denna eventuella försäljning?

”Enligt det direktiv som kommer från ägaren är motivet till en potentiell försäljning att stärka koncernens finansiella ställning samt förbereda för en ordnad succession inom familjen Al Amoudi. Ytterligare och mer detaljerade frågor kring ägarens hänvisar vi uppåt i koncernstrukturen.”

Processen kommer även att ta hänsyn till att Preem betraktas som kritisk infrastruktur i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.