Premiär för spontana vigslar i Kinna under lördagen. Foto: TT

Premiär för spontana vigslar i Kinna

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen höll kyrkan i Kinna öppet för spontana vigslar, så kallade drop in-vigslar. Präst, solist, organist och till och med bubbel fanns redo för den som ville slå till.
– Jag kunde inte svara när du ringde eftersom jag stod mitt i en vigsel, säger Ann-Sofie Fång som är präst i församlingen.

Man talar om det, men det blir aldrig av. Utifrån den tanken har församlingen i Kinna flera gånger tidigare ordnat dop med samma upplägg.

– Det har varit uppskattat och både stora och små har kommit, en gång fick vi en förfrågan om det även gick att viga sig, säger Ann-Sofie Fång som beskriver frågan som ett frö som började att gro.

Hindersprövning och legitimation enda kravet

Och på lördagen var det dags för fröet att blomma ut. Efter draghjälp av annonser och information så öppnades dörrarna till kyrkan. Där väntade präst, musiker, bröllopsvittnen och alkoholfritt bubbel. Det enda som krävdes var giltig legitimation och hindersprövning från Skatteverket.

Efter en timmas öppethållande hade det första paret varit på plats.

– Det blev jättefint och vi var alla rörda. Vi tror på kärleken och att det ska vara så lätt som möjligt, säger Ann-Sofie Fång som hoppas att fler slår till.

Spontant med valmöjligheter

Först får man ett kort vigselsamtal. Därefter är det dags att välja mellan några förslag på in- och utgångsmusik, psalmer och solosånger som finns tillgängliga. Vigseln sker när vigselsamtalet är klart.

Är du själv gift?

Haha, faktiskt bara sambo.

Kommer du slå till  under dagen?

– Inte idag. Jag har inte ordnat med någon giltig hindersprövning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kinna

Mer i ämnet