Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Influensan är på gång, barn har drabbats av RS-infektion och många har skadat sig i halkan. Det gör att det finns få lediga vårdplatser. Foto: SVT

Pressat på akuten i Göteborg – redan innan storhelgerna: ”Besvärligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett pressat läge på Sahlgrenskas akutmottagning redan innan storhelgerna – och det befaras bli värre. Nu uppmanas allmänheten att vidta åtgärder för att inte förvärra situationen.

– Det kommer bli besvärligt, säger Tobias Carlson, chef för Akututvecklingscentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

I klippet ovan får du tre råd av Tobias Carlsson om hur risken för att hamna på akuten kan minskas.

Influensan är på uppgång, många barn har drabbats av RS-infektion och det är många som har skadat sig i halkan. Dessutom är det ont om vårdplatser.

Patienter kvar länge på akuten

Situationen har lett till överbeläggningar på slutenvårdsavdelningar som i sin tur gör att patienter blir kvar länge på akutmottagningar.

– Det innebär att det kommer att ta lång tid på akuten och det blir mycket överbeläggningar på avdelningarna. Det kommer att bli besvärligt, säger Tobias Carlson.

Värst kring trettondagen

Han befarar att det kommer bli som värst kring trettondagen, i slutet av veckan efter nyår. Han uppmanar därför allmänheten att vaccinera sig. både mot covid och influensa.

– Vi vet historiskt att trettonhelgen är en tid när det är väldigt mycket patienter. Det är tufft varje år och det kommer det bli i år också, säger Tobias Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.