West pride tvingas byta helg efter att Håkan Hellströms Ullevikonserter krockar med varandra. Foto: SVT/Pressbild

Pride flyttas på grund av Håkankonsert

Uppdaterad
Publicerad

West pride tvingas byta helg efter att Håkan Hellströms Ullevikonserter krockar med varandra.

– Jag blev ganska förvånad, vi hade gått ut med att ha vår pridevecka det datumet tidigare, säger verksamhetsansvarig Emma Gunterberg Sachs.

När Håkan Hellström i augusti släppte nyheten om att det blir Ullevikonserter nästa år hade redan West Pride gått ut med att festivalen kommer vara 10-14 juni 2020 – två månader tidigare, något som GP tidigare rapporterat. Verksamhetsansvarig Emma Gunterberg Sachs berättar att hon fick reda på det när det kom upp i media att biljetterna skulle släppas.

– Jag blev ganska förvånad, vi hade gått ut med att West Pride skulle ligga på det datumet tidigare. När det blev två konserter på våra bästa dagar blev det inte riktigt hållbart att hålla det samtidigt, säger hon.

Flyttas fram

Pride anordnas runt om hela världen i juni månad. I Göteborg har det varit lite olika datum i juni men detta året och 2020 var planerade under samma vecka. Nu får man flytta fram Pridefestivalen en vecka till 3-7 juni.

– Det känns helt okej nu, för vi tycker ändå att det kan finnas en vits att ha pride samtidigt som nationaldagen, en viktig dag att lyfta mänskliga rättigheter på. Men vi ska se till att paraden avgår efter att konserten slottskogen är slut, vi har inte pratat med dem än men vi ska försöka samordna evenemangen, säger Emma Gunterberg Sachs.

Ville haft dialog

Hon berättar att det var ett omfattande arbete med att ordna om datumen men att de till sist fick välja den helgen då de flesta programarrangörer och medarrangörer kunde. Emma Gunterberg Sachs hade önskat att konsertarrangörerna hade hanterat det annorlunda.

– Jag hade önskar att de kontaktat oss innan så vi hade kunnat diskutera datumen och föra en dialog kring hur vi skulle kunnat lösa det.

Hur blir det med flaggningen av prideflaggan på nationaldagen?

– Stadens flaggstänger måste hissa den svenska flaggan på nationaldagen men i övrigt är det upp till var och en vilken flagga som ska hissas. Vi ser inte detta som något stort problem, säger Emma Gunterberg Sachs.

Hon säger själv att hon inte varit med om om West pride har behövt flyttas tidigare.

Ska du själv gå på Håkan?

– Nä jag hade ju planerat att jobba då, så jag har inte hunnit köpa biljett. Men vi vill uppmana Håkan att gå i vår prideparad eftersom vi fick ordna om så att folk skulle kunna gå på hans konserter.

SVT söker arrangören av Håkan Hellströms konsert

Nedan kan du se ett klipp från 2017 när SVT Nyheter träffade Håkan Hellström inför hans sommarturné

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.