Hör processledaren, Lars Sjöberg, bemöta ordningsvakten Tobias Wassenius kritik i klippet ovan. Foto: SVT/Privat

Ordningsvakter kritiska till de fördyrade utbildningsavgifterna

Publicerad

Polismyndigheten har beslutat om att höja priserna för bland annat vissa fortbildningar som ordningsvakter behöver genomgå. De nya priserna kommer att börja gälla den första mars 2020.

– Det är helt orimligt, särskilt för oss som har ett annat heltidsyrke och väljer att extraknäcka som ordningsvakt, säger ordningsvakten Tobias Wassenius.

Polismyndigheten har meddelat att priserna för bland annat grundutbildningen och fortbildning för ordningsvakter höjs. Flera ordningsvakter pratar om att sluta som ordningsvakter helt och hållet, berättar Tobias Wassenius.

– De som extraknäcker som ordningsvakter börjar ju undra om det är värt det,  i och med de nya kostnaderna, säger han.

Uppmanar till strejk

Han berättar att det på plattformen Facebook har startats en grupp där ordningsvakter uppmanar varandra till att strejka vid nästa lönehelg, något som han själv inte står bakom.

– Det handlar om att visa missnöje. Själv så står jag inte bakom strejken men jag tycker att det är en orimligt hög höjning av avgiften, säger han.

Han tycker att tajmingen för prishöjningen är konstig.

– Den här ökningen går inte hand i hand med dagens samhällsdebatt om att det behövs fler poliser och ordningsvakter.

Polismyndigheten: ”Gått back 110 miljoner kronor”

Varför har ni gjort denna höjning?

– Senast vi gjorde en justering av priserna för avgifterna för utbildningarna var 2010, det har varit ett misstag att inte se över dem förrän nu, säger  Lars Sjöberg, processledare för verksamhetsområdet bevakning på polisens nationella rättsavdelning.

Lars Sjöberg, processledare för verksamhetsområdet bevakning på polisens nationella rättsavdelning. Foto: Privat

Han berättar även att myndigheten har, på grund av de alldeles för lågt satta priserna, gått back 110 miljoner kronor sedan 2007, och att detta inte längre var hållbart.

– Vi fick ett alldeles för stort underskott på den här posten, vi är ju en skattefinansierad verksamhet och de här pengarna kan användas till annat. Det var inte rimligt att ta ut för låg kostnad på utbildningarna eftersom vi har ett krav på full kostnadstäckning, säger han.

Ser ni risker med att höja priserna så drastiskt?

– Ja, det är klart att vi förutsåg vissa  risker redan innan vi beslutade kring prishöjningen. En utav dem var ju att många skulle kunna överväga om de ville fortsätta som ordningsvakter eller ej, säger han.

Han menar vidare att många säkerhetsföretag faktiskt betalar utbildningarna för sina anställda, men att det också förekommer att enskilda ordningsvakter får stå för kostnaden.

Så mycket kommer de nya utbildningarna att kosta

  • Grundutbildning för ordningsvakt från 1 mars: 22 875 kronor. Tidigare pris 7780 kronor.
  • Fortbildning för ordningsvakt från 1 mars: 8 000 kronor. Tidigare pris 1395 kronor.
  • Arenautbildning från 1 mars: 11 250 kronor. Tidigare pris 2000 kronor.
  • Utbildning för säkerhetskontroll i domstol, offentliga sammanträden i kommuner och regioner samt Sametingets offentliga sammanträden från 1 mars: 8 250 kronor.
  • Grundutbildning sjöfarts- och hamnskyddskontrollant från 1 mars: 28 150 kronor.
  • Fortbildning sjöfarts- och hamnskyddskontrollant från 1 mars: 7 750 kronor.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.