3500 privatpersoner har redovisat att de hyrt ut bostäder för över 40 000 kronor på ett år. Foto: TT

Privatpersoner tjänar 116 miljoner på sina bostäder i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

I genomsnitt 66 000 kronor efter skatt. Så mycket tjänade de 3500 göteborgare som under 2016 redovisade sin andrahandsuthyrning till Skatteverket.

Den totala inkomsten för uthyrning av privata bostäder i Sverige var över 4 miljarder kronor år 2016. Det visar en kartläggning som nyhetsbyrån Siren har gjort. Den näst största summan bland kommunerna står Göteborg för. Här har också näst flest privatpersoner i landet redovisat att de hyrt ut bostäder.

Den som tjänar mindre än 40 000 kronor på uthyrning behöver inte meddela Skatteverket. Enligt Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket, är de redovisade inkomsterna bara en del av den totala summan.

– Det är många många fler som hyr ut, men hur många vet vi inte. Vi har ingen statistik på hur många som ligger under den skattepliktiga gränsen, säger han till nyhetsbyrån Siren.

Fler och fler tjänar stora belopp

Henrik Kisterud ser en trend med allt fler uthyrare som tjänar mer än 40 000 kronor om året. En förklaring kan vara att sajter som Airbnb har gjort det lättare för privatpersoner att hyra ut. Hur länge och vilken typ av bostad som hyrs ut varierar.

– Det kan vara allt från att hyra ut ett hus på helårsbasis till att hyra ut fjällstugan eller lägenheten tillfälligt, säger Henrik Kisterud.

De högsta beloppen i landet tjänar uthyrare i Stockholm, Göteborg och Nacka. Bland kommunerna i väst ligger Mölndal och Borås på andra och tredjeplats, men summorna på omkring tio miljoner är bara en knapp tiondel av Göteborgs.

”De allra flesta gör rätt”

Skatten på belopp över 40 000 kronor är 30 procent. För att komma tillrätta med fusk har Skatteverket sedan 2016 gjort en riktad insats mot Airbnb-värdar. Enligt uppgifter till DI Digital hade verket utkrävt 2,8 miljoner kronor i straffskatt och upptaxerat uthyrare med totalt 12 miljoner kronor fram till i mars 2018.

Henrik Kisterud menar att de allra flesta som hyr ut privata bostäder följer lagen.

– De allra flesta gör rätt. Sedan finns det en grupp som inte känner till reglerna och på grund av okunskap inte redovisar, och en mindre klick som chansar på att de inte ska bli påkomna, säger Henrik Kisterud.

Så mycket tjänar uthyrarna i de olika kommunerna

Väst:

Göteborg – 116,1 miljoner

Mölndal – 10,9 miljoner

Borås – 10,1 miljoner

Partille – 8,0 miljoner

Uddevalla – 7,9 miljoner

Hela landet:

Stockholm – 368,9 miljoner

Göteborg – 116,1 miljoner

Nacka – 51,3 miljoner

Danderyd – 42,0 miljoner

Malmö – 40,5 miljoner

Siffrorna visar överskottet av den redovisade uthyrningen. 40 000 kronor av inkomsten för uthyrning av en privat bostad är skattefria. Det innebär att den totala inkomsten är större än siffran i listan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.