Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tänker inte acceptera att antisemitiska uttryck sprids i Sverige på grund av att man tycker olika om konflikten”, sa Ulf Kristersson kort innan han avslutade mötet. Foto: SVT

Statsministern avbröt möte i Göteborg – efter pro-palestinsk protest

Uppdaterad
Publicerad

Statsministerns afterwork med öppna frågor i Göteborg blev hetsig och känslosam när det kom till Israel och Palestina-frågan. Polisen avlägsnade åtta personer för ordningsstörning och efter en dryg halvtimme fick mötet avbrytas i förtid.

Drygt 200 personer samlades på tisdagskvällen för att delta i en pro-palestinsk manifestation vid Järntorget i Göteborg. Anledningen var att statsminister Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) bjudit in till en afterwork med öppen utfrågning inne på Pustervik.

Enligt SVT:s reporter Lars Wikund som var på plats var det vid 17-tiden fortfarande lugnt utanför evenemangsscenen.

– Det är väldigt likt tidigare manifestationer med sånger och slagord och de hoppas att deras röster ska höras till statsministern, säger han.

Bland annat ropades det ”Bojkotta Israel – befria Palestina” men även ”Krossa sionismen” och ”Israel mördare”.

Hetsigt vid frågestund

Vid frågestunden blev det bitvis hetsigt och känslosamt med många frågor om Palestinakonflikten. Åtta personer fick avlägsnas från mötet på grund av ordningsstörning och efter en halvtimme valde statsministern att avbryta mötet i förtid när han ansåg att diskussionen körde fast.

– Jag tänker inte acceptera att antisemitiska uttryck sprids i Sverige på grund av att man tycker olika om konflikten, sa Ulf Kristersson kort innan han avslutade mötet.

Ingen av dem som fördes ut är misstänkta för brott.

Kristersson: ”Aggressiva gaphalsar”

Efter mötet blir SVT kontaktade av hans pressekreterare Susan Vo Bergqvist som vill tona ner händelsen. Hon menar att mötets sluttid var öppen.

Ulf Kristersson själv publicerade senare under kvällen ett inlägg på Instagram där han beskriver det inträffade som ”en sorglig kväll”. Budskapet från statsministern är att hela mötet förstördes av vad han kallar ”politiska sabotörer”.

”Vi böjer oss inte för aggressiva gaphalsar. De som vill ha det så får arrangera sina egna möten”, skriver han i inlägget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Diana Chahahade som var en av de som manifesterade inför statsministerns öppna frågestund. Foto: SVT

Det här är SIONISM

Sion, ett bergfäste i Jerusalem, fick under judarnas förskingring från 70 e.Kr. symbolisera judarnas längtan tillbaka. Under intryck av den moderna europeiska nationalismens framväxt under 1800-talet började också en judisk nationalism, med en egen judisk stat som mål, att utvecklas i Europa.

När andra världskriget var över och britterna gav upp sitt mandat i Palestina kunde sionisterna genom ett diplomatiskt och politiskt arbete i världens huvudstäder säkra FN:s generalförsamlings resolution 1947 om en judisk stat i Palestina.

När Israel utropades 14 maj 1948 var sionismens främsta mål uppfyllt.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.