Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pro-palestinska demonstranter vill att Göteborgs universitet slutar samarbeta med israeliska universitet. Foto: SVT

Pro-palestinska demonstranter kedjade fast sig – bars ut av polis

Uppdaterad
Publicerad

Flera pro-palestinska demonstranter tog sig in och kedjade fast sig inne på universitetet i Göteborg på tisdagen. Polisen har säkrat området och har burit ut flera personer.

– Vi kräver att ledningen ska börja granska sina internationella samarbeten, säger Diala, en av demonstranterna.

Demonstranterna är kritiska mot Göteborgs universitets samarbete med israeliska universitet. Flera propalestinska demonstranter tog sig in på Göteborgs universitet på Vasagatan. Ett tjugotal personer stod utanför huvudingången och skanderade propalestinska ramsor.

Polisen skickade flera styrkor till platsen. Några av demonstranterna hade kedjat fast sig inne i byggnaden.

Studentprotester mot Gazakriget

– Det är ett 15-tal demonstranter som har tagit sig in på universitetet, vi är på platsen och försöker först och främst lösa situationen genom dialog, säger Fredrik Svedmyr, polisens presstalesperson.

Sju brottsmisstänks

Vid 13-tiden lämnade några demonstranter universitetsbyggnaden frivilligt. Andra fick polisen bära ut, och satte upp avspärrningar på baksidan av byggnaden.

Vi klockan 16 meddelade polisen att man avslutat insatsen. Sju personer, fem kvinnor och två män, misstänks för brottet ohörsamhet mot ordningsmakten.
Det är inte känt hur de ställer sig till anklagelserna.

Rektorn: Liknande krav som tidigare

Malin Broberg, rektor på Göteborgs universitet, säger till SVT att de inte kommer avsluta samarbetena med israeliska universitet.

– Vi har i dagsläget inga tydliga processer för att bedöma de här universitetens eventuella inblandning i konflikter som den på Gaza. Vi behöver bli bättre på att göra olika typer av bedömningar, säger hon.

Hon berättar att det pågår ett arbete i både Sverige och Europa kring hur universitet ska hantera konfliktregioner.

– Vi kommer att ha fokus på detta under hösten.

Angående att demonstranterna ville ta sig in på ledningens styrelsemöte säger hon att de dök upp helt oanmälda den här gången, men att de flera gånger tidigare haft planerade möten.

– Jag vill också säga att jag har stor förståelse för att man vill uttrycka sin frustration för den omänskliga situationen i Gaza, säger Malin Broberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet