Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafikverkets projektchef för Västlänken, Bo Larsson, säger sig inte veta hur mycket dyrare än planerat Hagadelen av Västlänken kommer att bli. I klippet ovan meddelar han dock att mer än en halv miljard över överenskommen summa redan är förbrukad. Foto: SVT

Projektchefen för Västlänken: ”Mer än hela budgeten förbrukad”

Uppdaterad
Publicerad

Efter tisdagens besked att Trafikverket häver kontraktet med entreprenören som bygger deletappen Haga i Västlänkpaketet står det nu klart att kostnaderna ser ut att öka – rejält. I kontraktet med entreprenören står att bygget ska kosta 2,3 miljarder kronor. Men trots att projektet är långt från färdigt har man redan förbrukat mer än en halv miljard extra.

Trafikverkets projektchef för Västlänken, Bo Larsson, vill egentligen ännu inte tala om några siffror. Då man just nu analyserar den uppkomna situationen och det kommer att bli tal om återkrav.

Men det som står klart är att man redan dragit över budget för Hagadelen av Västlänken.

– Man har förbrukat 600 miljoner kronor mer än vad som står i kontraktet, säger Bo Larsson.

Oklart vad kostnaden blir

Hela byggkostnaden för Hagadelen skulle alltså enligt Bo Larsson landa på 2,3 miljarder. Men nu när byggslutet är åratal bort och Trafikverket dessutom har sagt upp kontraktet med entreprenören AGN Haga är redan 2,9 miljarder förbrukade.

Vad den slutgiltiga kostnaden kommer att landa på är i nuläget omöjligt att säga. Nu ska man upphandla en ny entreprenör och Trafikverket menar också att man kommer att kunna kräva tillbaka en del av de förbrukade pengarna då man anser att entreprenören inte uppfyllt sina åtaganden i kontraktet.

SVT har under onsdagen sökt AGN Haga för en kommentar. De hänvisar till ett pressmeddelande som ska komma senare i veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet