Ett 30-tal studenter satt upp tälten utanför Göteborgs universitet på tisdagsmorgonen. Foto: SVT

Propalestinsk demonstration vid Göteborgs universitet anmäld

Uppdaterad
Publicerad

En anmälan om brott mot ordningslagen har upprättats efter att propalestinska studenter slagit tältläger vid Göteborgs universitet.

– Demonstrationen har hittills varit lugn och skett utan ordningsstörningar, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson.

På tisdagen satte ett 30-tal propalestinska studenter från Göteborgs universitet och Chalmers upp tält med planer om att övernatta utanför Göteborgs universitet.

Studenterna anslöt sig då till den internationella studentrörelsen med syfte att deras lärosäten skulle ta officiellt avstånd från Israels pågående krigföring i Gaza samt att offentliggöra och avbryta allt samarbete med Israel.

Krig mellan Israel och Hamas

Demonstrationen saknar tillstånd

Nu meddelar polisen att en anmälan om brott mot ordningslagen har upprättats eftersom aktionen saknar tillstånd. Men studenterna kommer inte att avhysas från platsen.

– Det är grundlagsskyddat att få samlas och uttrycka sin opinion i Sverige. De enda tillfällena där polisen har möjlighet att avbryta en sådan sammankomst är när den utgör fara för den allmänna ordningen och säkerheten, säger Hans-Jörgen Ostler.

Ingen person är misstänkt i nuläget, enligt polisen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett 30-tal studenter satt upp tälten utanför Göteborgs universitet på tisdagsmorgonen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet