– Vi ser en våldsam upptrappning av retoriken, säger Karin Utas Carlsson, talesperson för kampanjen Stoppa Aurora. Foto: SVT

Protestaktioner planeras mot stor militärövning

Uppdaterad
Publicerad

Den 11 september hålls den största svenska militärövningen sedan 1993, Aurora 17. Över 19.000 svenska militärer kommer öva på att försvara mot ett angrepp österifrån tillsammans med flera Nato-länder. Fredsrörelsen kritiserar övningen, och planerar protestaktioner i Göteborg.

– Vi ser en våldsam upptrappning av retoriken. Man utser fiender och det är Ryssland som är fienden. Och så samarbetar man med sina vänner, och det är jättefarligt om man ska ha fred. Då måste man se till allas perspektiv och inte trappa upp genom att skrämmas som man ju gör med sådana här krigsövningar, säger Karin Utas Carlsson, talesperson för kampanjen Stoppa Aurora.

LÄS MER: Det här händer under Aurora 17

För västsvensk del handlar övningen mindre om strid och mer om så kallat värdlandsstöd. Svenska myndigheter och Försvarsmakten övar på att ta emot militär hjälp från utlandet. Till Göteborg kommer franska och amerikanska luftvärnsstyrkor, och Stoppa Aurora är starkt kritisk till att utländsk militär övar på svensk mark.

Planerar protestaktion

Som svar planerar man fredliga aktioner under tiden som övningen pågår i Göteborg. Exakt vad man ska göra är dock ännu oklart.

– Vi vet inte var militären kommer att vara, men vi vill gärna visa dem att vi inte vill ha utländsk militär här. Att Sverige klarar sig själv och att vi vill vara alliansfria. Det vill vi gärna visa både dem och allmänheten, men vad vi ska göra och var vi ska vara är inte bestämt, säger Karin Utas Carlsson.

”Fienden är fiktiv”

Försvarsmakten slår ifrån sig av kritiken och menar att den aggressiva grannen i öst som anfaller Sverige i övningens scenario inte alls är menad att likna Ryssland.

– Fienden i övningen är A-land, som är ett helt fiktivt land som vi har skapat för att ge oss bästa övningen. Det är konstruerat för att vi ska kunna öva de mål som vi vill uppnå, säger övningsledaren Bengt Andersson.

Kan du förstå att det med ryska ögon kan vara provocerande med den här övningen?

– Att ett land övar sitt territoriella försvar, och att försvara sig själv och sina intressen, det är inte en provokation för någon.

Stoppa Aurora

Följand organisationer står bakom protesterna:

– Folket i Bild

– Fredsrörelsen på Orust

– Ingen människa är illegal Göteborg

– Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Göteborgskretsen

– Kristna Freds lokalavdelning i Göteborg

– Kultur för fred

– Kvinnor För Fred

– Nej till Nato

– Ofog

– Stockholms Fredsförening

– Svenska Freds i Göteborg

– Svenska Freds i Lund-Malmö

– Svenska Fredskommittén

– Svenska Kvinnors Vänsterförbund, lokalförening i Göteborg

– Sveriges Fredsråd

– Transnational Foundation for Peace and Future Research

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.