Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mia Öster från Strömstad har fått nog: nu kallar hon till protestmöte för att rädda sjukhuset. Foto: SVT

Protest i Strömstad mot sjukhusflytt: ”Jag gick i taket”

Uppdaterad
Publicerad

Flera vårdenheter har lagts ner i Strömstad. Nu är frågan om man får behålla sjukhuset. Frågan har väckt vrede i Strömstad – och nu kallar man till protestmöte.

– Många är arga och besvikna, säger initiativtagaren Mia Öster.

Därför kallar hon till protestmöte -  se klippet om sjukhusflytten i Strömstad

Dialysen har flyttat och den så kallade ronden togs bort, rehabbassängen har nyligen stängt och nu är frågan om sjukhuset i Strömstad ska flyttas till Håby.

En ny utredning pekar på att det är för få patienter för att fylla både Lysekil och Strömstad, i stället pekar man på Munkedals kommun som en framtida plats om man ska slå ihop enheterna.

Utredningen togs upp Norra hälso- och sjukvårdsnämnden sista möte, och hela nämnden ställde sig bakom utredningen. Beslutet att fortsätta titta på att slå ihop sjukhusen har väckt ilska längs hela det politiska spektrat.

Utredningen väcker ilska

Mia Öster, som själv är verksam inom Vänsterpartiet,  har nu kallat till ett protestmöte i helgen.

– Många är arga och besvikna över att planerna inte stoppats redan. När det här inriktningsbeslutet kom, då gick jag i taket, säger hon.

Utredningen har väckt ilska över hela det politiska spektrar. Kommunalråden i så väl Strömstad som Tanum har motsatt sig idén, och under fredagen gick Peter Heie (C), avgående ordförande i Nu-sjukvården, ut och sa att han kommer vara med i protestmötet.

– Skulle jag bära ett plakat på lördag skulle det nog stå något om vård på nära håll, säger han till Strömstad tidning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.