• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

En ny bergtäkt planeras i Härryda. OBS, bilden visar en annan bergtäkt. Foto: TT

Protester mot bergtäkt i Härryda

Uppdaterad
Publicerad

35 hushåll är kritiska mot planer på en ny bergtäkt och en deponi i Härryda.

– Jag känner mig helt hjälplös, säger Viveka Rundberg som kommer bli granne med bergtäkten.

Det finns planer för en bergtäkt och ny deponi vid Aleslätten i Härryda kommun, vilket Härryda-Posten var först att rapportera om.

Inget beslut har tagits för att bergtäkten ska bli av ännu. Men boende i de hushåll som ligger runt om bergtäkten är kritiska.

Härryda

– Vi är 35 hushåll som skrivit under mot det här förslaget som verkligen gör mig orolig. Jag känner mig helt hjälplös som individ gentemot deras stora resurser, säger Viveka Rundberg som är en av de boende  på Aleslätten.

– Jag har redan Skanskas bergtäkt 2,5 kilometer från huset och när de spränger i bergen så skallrar glasen hemma, Samgrävs bergtäkt är tänkt att ligga 500 meter från huset, det klart att det kommer att märkas, säger Viveka.

Tung trafik

Transporter till och från deponin kommer att vara 80 stycken och till bergtäkten vara 145 transporter tur och retur, menar Viveka.

– Flera av dessa transporter kommer vara så tunga som 35 ton. Vi har redan en hårt trafikerad väg 40 förbi oss, vi behöver inte mer trafik.

Förslaget är ute på samråd och ett beslutet som tas av länsstyrelsen kan dröja upp till ett år.

Vad skulle det innebära för dig om det gick igenom?

– Ren katastrof.

Lotta Wik, miljöchef på Härryda kommun, säger till Härrydaposten att hon räknar med att det kan dröja ett år innan länsstyrelsen kommer med något beslut i frågan.

– När vi får möjlighet att yttra oss tittar vi på frågor som naturvärden, buller, grundvatten och trafik, säger hon till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Härryda

Mer i ämnet