Foto: SVT

Protesterna fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot den befarade nedläggningen av naturbruksgymnasiet i Dingle norr om Munkedal fortsätter.

En protestlista med runt 1 000 namnunderskrifter har nu skickats in till Västra Götalandsregionen med budskapet om att skolan måste räddas.

– Det är ju demokrati i Sverige så något borde det ge, jag har sagt att de ska inte kunna lägga ned oss utan strid, säger Lovisa Svensson, elevrådsordförande vid Naturbruksgymnasiet i Dingle.

Oron på skolan är just nu stor bland både elever och personal sedan Naturbruksstyrelsen i början av maj beslöt om intagningsstopp för skolorna i Dingle och Strömma. Regionen har sedan dess satt igång med en genomgripande utredning och översyn av kvalitén och organisationen för de sex naturbruksskolorna i Västra Götaland. Intresset för utbildningarna uppges vara för lågt och risken för stora förändringar är överhängande. Utredningen ska presenteras för politikerna i augusti och beslut ska fattas i september.

Lovisa Svensson fruktar att skolan kan komma att läggas ner.

– Det är väldigt oroligt här just nu, många första- och andraårselever tittar på alternativ. Det är även ovisst även för personalen, det finns ju ingen information om hur det kommer bli, säger Lovisa Svensson.

Hon är även kritisk till en enkätundersökning som nu skickats ut till vårdnadshavare till elever på skolan. Där ombeds de bland annat svara på frågan:

”Vad föredrar du?”

1. Nära till skolan men låg kvalitet på utbildning

2. Skolan ligger långt bort men hög kvalitet på utbildning”

– Man kan inte ställa en så ledande fråga, om man läser mellan raderna känns de som att de vill få fram att Dingle ska läggas ned, säger Lovisa Svensson.

På Naturbruksförvaltningen har de förståelse för kritiken.

– Jag kan hålla med om att den är ledande, men den är lika sann för det, säger Peter Gustavsson, verksamhetsutvecklare på Naturbruksförvaltningen.

Han menar att yrkesprogram är kostnadskrävande och att små enheter därför får svårare att upprätthålla kvalitén när elevantalet är litet.

– Dessutom måste vi ha legitimerade lärare och kompetent personal. Är elevunderlaget litet blir det inte heltidstjänster och då är det svårare att rekrytera kompetens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.