Hör Lena Ask, boende i Biskopsgården, om hennes syn på förslaget. Foto: SVT

Protestmöte mot ombildningar av hyresrätter i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals personer samlades under söndagen för ett protestmöte mot ombildningar av allmännyttans hyreslägenheter. Förslaget från Liberalerna om att bara femtio procent av alla lägenheter i Göteborgs förortsområden ska vara hyreslägenheter möter stark kritik från Hyresgästföreningen.

– De som bor i miljonprogrammen har inte råd att köpa loss sina lägenheter, säger Kristofer Lundberg, ordförande Hyresgästföreningen Region västra Sverige. 

​Under söndagen hölls ett stormöte i Hyresgästföreningens regi i Göteborg. Hundratals människor hade samlats för att få information kring hur framtiden för hyresrätterna i Göteborgs förortsområden kan komma att se ut.

Anledningen till mötet är Liberalernas förslag om att hälften av allmännyttans hyresrätter i förorterna ska ombildas till bostadsrätter, ett förslag som inte faller i god jord hos Hyresgästföreningen.

– Det är ett förslag som saknar förankring i verkligheten, säger Kristofer Lundberg, ordförande Hyresgästföreningen Region västra Sverige.

Lägenheter i miljonprogrammen

Områden som berörs är Bergsjön, Biskopsgården, Gårdsten, Hammarkullen, Hjällbo och Lövgrärdet. Områden som i nuläget domineras av hyresrätter.

– De som bor i miljonprogrammen har inte råd att köpa loss sina lägenheter. Sedan är det helt fel väg att gå i den bostadssituation som råder idag att ombilda billiga hyresrätter till förmån för dyr nyproduktion. Det största behovet idag är billiga hyresrätter för låginkomsttagare, säger Kristofer Lundberg.

”Alla blir vinnare”

Liberalerna å sin sida, hävdar att ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter är en ”frihetsreform” och att det leder till att fler bostäder kan byggas.

– Det är bra för alla områden med blandade upplåtelseformer. Vi kommer även med de pengar vi får in att satsa på förorterna genom att bygga nytt och renovera befintliga hus. Alla kommer bli vinnare med det här förslaget, säger Axel Darvik från Liberalerna.

Vill att allmännyttans hyresrätter ska bli bostadsrätter

Det är Axel Darvik (L) och Piotr Kiszkiel (L) som i en motion till kommunstyrelsen föreslår att kommunen ombildar allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter, så att andelen hyresrätter av det totala antalet bostäder uppgår till 50 procent.

Man vill även införa ett speciellt erbjudande till boende i de berörda områdena, som går ut på att man inte behöver lägga någon egen insats, utan endast ta ett banklån för att kunna köpa loss sin lägenhet.

– Långsiktigt visar det sig alltid att det är billigare att äga en bostad än att hyra den. Vinsten går ju till en själv, säger Axel Darvik.

Men dessa argument köper inte Hyresgästföreningen.

– Det blir att människor kommer skuldsätta sig för livet för att bo kvar i en lägenhet som man idag redan bor i . Vi som bor i dessa områden hör aldrig någon prata om bostadskarriär eller vilja till att äga. Det är politiska krafter utifrån som driver dessa frågor, säger Kristofer Lundberg.

Hör Lena Ask, boende i Biskopsgården, om hennes syn på förslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.