Linda Andersson har bott bredvid brottet i tio år utan att störas. Nu är hon orolig Foto: SVT

Protestvåg mot utökad stenbrytning i Ävja

Uppdaterad
Publicerad

En ansökan om att få bygga ut stenbrottet i Ävja i Sotenäs kommun har fått många omkringboende att mobilisera. När Mark- och miljödomstolen idag var i brottet för att göra så kallad syn på plats var åhörarna fler än de anställda stenhuggarna.

I Ävja stenbrott förädlas idag Bohusgraniten som bryts till olika naturstensprodukter, som till exempel gatsten.  

Ansökan till miljödomstolen handlar om att Benders, som driver stenbrottet, vill femdubbla uttaget av berg till 75 000 ton per år.  

I och med utökningen kommer både antalet lastbilstransporter till och från anläggningen, och antalet sprängsalvor att bli betydligt fler än idag. 

- Om man läser ansökan så skulle själva brytningen att pågå bara 30-40 meter från min tomtgräns, säger Linda Andersson som bor granne med stenbrottet sedan tio år. Så det klart att det inte känns så roligt.

Utbyggnad förutsättning för framtiden

Det är stenkoncernen Benders som äger brottet. Därifrån vill man inte ställa upp på en intervju men i ansökan skriver de att utbyggnaden är en förutsättning för att kunna effektivisera brottet och utveckla granithanteringen i Bohuslän.

– Det är ljudet jag är mest orolig för, säger Linda Andersson.

– När de knackar sönder den sten de inte ska använda går det inte att vara i trädgården. Nu har de bara tillstånd att göra det en vecka om året, men i ansökan vill de få göra det mycket oftare.

Oro för dricksvattentäkten

Motståndet mot en utbyggnad har varit starkt och högljutt i trakten. Bland annat menar motståndarna att vattentäkten som förser flera kommuner med dricksvatten hotas, om brottet byggs ut och transporterna ökar. 

Det finns dock ingenting som tyder på att dricksvattentäkten påverkas menar Länsstyrelsen som sedan förra året är tillsynsmyndighet. 

– Jag anser att det som blir avgörande i det här fallet är frågan om hur mycket ett företag kan synas och höras så nära bostadshus som det är i det här fallet, säger Annika Lundahl som ansvarar för tillsynen av stenbrottet från Länsstyrelsen.

Mark- och miljödomstolens beslut väntas komma om ungefär två månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.