• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roda Hassan diskuterar stigman kring psykisk ohälsa tillsammans med psykologen Yassin Ekdahl och besökaren Sajaa Alsaidan. Foto: SVT

Stigma kring psykisk ohälsa bland minoritetsgrupper

Uppdaterad
Publicerad

Roda Hassan i Hammarkullen sprider kunskap om psykisk ohälsa i minoritetsgrupper, något hon tycker man borde prata mer om.

– Det finns en stor misstro till vården, där folk inte är lika öppna som vi märkte att dom var ikväll med psykologen Yassin Ekdahl, säger Roda Hassan.

Enligt Roda Hassan är ämnet psykisk ohälsa stigmatiserat bland somalier och andra minoriteter. Hon har därför startat en förening med sin mamma, för att skapa en plats för minoriteter att prata öppet om utmaningar och svårigheter.

– Efter varje träff frågar mammorna när nästa träff kommer att vara och alla är engagerade, säger Roda Hassan.

Gruppen efterfrågade en somalisktalande psykolog

Tidigare har Roda bjudit in en beteendevetare för att prata om psykisk ohälsa. Efter att gruppen, som mestadels består av somaliska mammor efterfrågade en somalisktalande psykolog, bjöd Roda in Yassin Ekdahl, en psykolog från Lund med somaliskt ursprung.

Vikten av representation

Flera besökare som SVT pratade med efter föreläsningen uttryckte att en psykolog med utländsk bakgrund gör det lättare att prata om svåra ämnen.

– Jag är glad att en person som Yassin, som har en fot i varje kultur tar upp ett väldigt känsligt ämne som man i vissa kulturer inte alls pratar om, säger en besökare.

Måste man ha en somalisk psykolog, räcker det inte med en svensk psykolog?

Det kan räcka med en svensk psykolog, men om vi vill sätta igång samtalen om psykisk ohälsa är det viktigt att man har någon med igenkänningsfaktor, någon som ser ut som dem, som talar deras språk, säger Roda Hassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.