Foto: Marie Ullnert/Anders Ekwing

Psykos-sjuka kan drabbas när Sahlgrenska sparar

Uppdaterad
Publicerad

Sahlgrenska universitetssjukhuset måste spara stora belopp, något som bland annat drabbar psykosvården inom psykiatrin. Där föreslås nedläggning av den så kallade AIR-enheten som hjälper psykossjuka ut i arbetslivet och in i samhället, något som Göteborgs-posten tidigare rapporterat om.

– Det är fel att spara på de absolut svårast sjuka, säger Lennart Lundin, 1:e vice ordförande vid Schizofreniförbundet.

Totalt ska verksamhetsområdet Psykiatri Psykos på Sahlgrenska spara nästan 19 miljoner kronor. Nyligen presenterades ett antal förslag till besparingar, bland annat att den idag tillfälligt stängda avdelning 245 stängs permanent och en minskning av fysioterapeutinsatser.

Det som dock verkar ha väckt mest upprörda känslor är förslaget att lägga ned resursenheten AIR, arbetsinriktad rehabilitering, som hjälper psykossjuka in i arbetslivet.

Vill behålla en väl fungerade verksamhet

Schizofreniförbundet är en intresseorganisation för patienter, anhöriga och engagerade och inom organisationen är man starkt kritiskt till att en väl fungerande verksamhet riskerar att försvinna.

– Vi tycker att det som kliniken gör är ett föredöme i landet och därför är det väldigt olyckligt att man gör de här nedskärningarna, säger Lennart Lundin 1:e vice ordförande vid Schizofreniförbundet.

Flera medlemmar har hört av sig till Schizofreniförbundets ledning och är mycket oroliga för vilka konsekvenser besparingarna kommer att få.

– De är rädda att möjligheten att få hjälp att komma ut i studier och arbete försvinner. De vill inte bli isolerade och ensamma, säger Johanna Sandström, ordförande för Schizofreniförbundet i Göteborg.

20 år kortare medellivslängd

Enligt Lennart Lundin är psykossjuka en särskilt utsatt grupp. Förutom att de lider av psykossymptom, så som hallucinationer och vanföreställningar, har många sjuka även neuropsykologiska funktionsnedsättningar vilket gör att de har svårt att ta hand om sin kroppsliga hälsa och även ta initiativ i vardagen.

– Det är en grupp som har minst 20 år kortare medellivslängd. Dels beror det på suicid, att man tar sitt liv, men även att man dör av hjärt- och kärlsjukdom.

Beslut ej fattat

På Sahlgrenska universitetssjukhuset vill man inte ställa upp på någon intervju om de föreslagna nedskärningarna eller kritiken. I ett mejl skriver verksamhetschefen Pia Rydell att det är för tidigt att kommentera förslag som fortfarande bearbetas. Vidare skriver hon att de just nu är mitt i arbetet med att identifiera och utforma åtgärder för att nå en budget i balans nästa år.

Hon understryker att inga åtgärder är beslutade och att konsekvensanalyser av alla förslag ska genomföras. Hur AIR-enheten kommer att påverkas är oklart men Pia Rydell skriver att de gjort flera justeringar från det första utkastet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.