Rollen som Esmeralda görs av musikalartisten Marsha Songcome. Foto: SVT

Publiken tar plats på scen i Göteborgsoperans Ringaren i Notre Dame

Uppdaterad
Publicerad

Drömmer du om att stå på operascenen och blicka ut över ett publikhav? Det som länge varit få förunnat blir möjligt när Ringaren i Notre Dame spelas på Göteborgsoperan. Här blir publiken en del av föreställningen.

Som skådespelare får man lära sig att publiken är ”den fjärde väggen”, förklarar Martin Redhe Nord som spelar Quasimodo.

– Nu har vi sprängt den väggen. Det är jättespännande, säger han.

Den som vill kan nämligen boka en plats i kyrkbänken på operascenen. Här sitter man mitt i kören, får klättra uppför trapporna i tornet och se musikalen från en helt ny vinkel.

– Men vi kommer inte att röra vid publiken, man behöver inte vara orolig för att dras in i föreställningen, lovar Martin Redhe Nord.

Inspirerad av Disneymusikalen

Göteborgsoperans Ringaren i Notre Dame bygger påDisneys musikal, som i sin tur är baserad på romanen av Victor Hugo.I berättelsens centrum står denpuckelryggige Quasimodo som lever sitt liv ensam i klocktornet ikatedralen Notre Dame. När den romska kvinnan Esmeralda bliranklagad för stöld och tar skydd i katedralen möts de båda ochberättelsen tar fart.

Musikalartist tillbaka på hemmaplan

Rollen som Esmeralda görs av musikalartisten Marsha Songcome, som är utbildad på PerformingArts School i Göteborg. De senaste åren har hon arbetat i West Endi London, där hon bland annat sjungit huvudrollen i Aladdin ochmedverkat i musikalen Hamilton. Rollen som Esmeralda är hennesförsta stora på hemmaplan.

– Det känns helt fantastiskt, jag älskar Göteborg, säger hon.

Prisats i Danmark

Ringaren i Notre Dame sjungs påsvenska. Den har tidigare satts upp i Danmark, där den setts avomkring 160 000 personer och fått pris för bästa musikal.Föreställningen görs i samarbete med danska teater Fredericia.Lördagen den 22 september har musikalen premiär på Göteborgsoperan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.